Yoga voor de rug. Deze kleine yogasessie wordt inmiddels door veel mensen met veel succes gedaan! Met deze 1,5 minuut yoga per dag (yep, that's all!) zorg je ervoor dat je wervelkolom flexibel blijft, zodat de energie er volledig doorheen kan stromen, je je goed kunt bewegen, en alle informatie van en naar de hersenen optimaal doorgegeven kan worden. Bekijk de video (featuring Robien & Eddie) en muziek van Jack and the Weatherman op http://listentoday.nl.

Hoe je met deze 1,5 minuut yoga per dag je rug soepel houdt (VIDEO)

Yoga voor de rug? Nergens voor nodig. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik als kind altijd aan het ‘turnen’ was. Ik noemde het zo, want ik zat op turnen (waarschijnlijk zat ik trouwens gewoon op ‘gym’, terugdenkend, maar dat klonk natuurlijk minder spannend). Dus als ik niet op een paard zat, hing ik achterstevoren over de bank, zat ik in de split en deed ik radslag. M’n moeder zei dan: ‘Geniet er maar van, want later kun je dat niet meer.’ Ik heb mezelf heilig voorgenomen: ik kan dit voor altijd!

Maargoed, toen kreeg ik andere interesses en deed ik niet meer elke dag handstand en spagaat. En toen kon ik het niet meer. Maar niet getreurd, ik ben alles gewoon weer aan het oefenen. Radslag: check. Handstand: check. Spagaat: getting there. Split: nog lang niet. En of je nou oefent voor een ingewikkelde yogapose of gewoon een flexible ruggengraat wilt, het werkt beter om elke dag een beetje te doen, dan eens in de week een uur. Soms ga ik ervoor hoor, dat uur, dan rol ik m’n mat uit, yogapakje aan, en daarna voel ik me altijd superlekker. Ik heb daar alleen niet altijd zin in en tijd voor, en om je lekker te voelen hoef je helemaal geen heel uur te doen. Een paar oefeningen kunnen het verschil al maken.

 

‘You are as young as your spine is flexible.’
Joseph Pilates

 

De oefening in deze video doe ik dagelijks. Ik wilde ‘m eerst bijna niet delen, omdat het er een beetje raar uitziet – dan weet je dat vast. Het is een Kundalini yoga-oefening en bij deze vorm van yoga gaat het vaak niet om de looks. Kundalini wordt ook wel de ‘noisy yoga’ genoemd, maar deze oefening kan in stilte worden gedaan ;-). De bewegingen ervan worden ‘the 6 movements of the spine’ genoemd, oftewel de 6 bewegingen van de wervelkolom. De beste yoga voor de rug die je maar kunt bedenken.

 

Je wervelkolom is een deel van je lichaam dat je gezond wilt houden, als het even kan.

  • Omdat je sowieso in elkaar zou zakken zónder.
  • Omdat je lekker en zonder pijn wilt bewegen.
  • Omdat het je ruggenmerg beschermt, de belangrijke centrale zenuwbaan van en naar je hersenen.
  • Omdat er energie doorheen stroomt, dat wil je niet blokkeren.

Redenen genoeg om er anderhalve minuut (ja, dat klopt) per dag aan te besteden; om er onder andere voor te zorgen dat de wervelkolom flexibel blijft en alle informatie van en naar de hersenen optimaal doorgegeven kan worden. Er zijn nog veel meer voordelen, dat is nou eenmaal zo met yoga, maar die ga ik niet allemaal noemen omdat ik deze al zo belangrijk vindt.

 

Je kunt gelijk het filmpje kijken, en voor de zekerheid leg ik de oefeningen nog even uit:

Beweging 1 & 2: twist naar links en rechts
Sta rechtop, armen hangen relaxed langs je lichaam, knieën licht gebogen. Adem in en kijk over je linkerschouder, laat je armen meebewegen, adem uit en kijk over je rechterschouder. Je ademhaling bepaalt de snelheid. Kom langzaam tot een halt.

Beweging 3 & 4: verlenging en buiging
Breng je je ellebogen parallel met je schouders omhoog, onderarmen in een hoek van 90 graden, dit noem je ‘cactus armen’. Adem in en open je hart, adem uit en breng je kin naar je borst. Leun niet naar voren, maar maak je rug rond.

Beweging 5 & 6: laterale buiging naar links en rechts
Adem in en lift één elleboog op terwijl je een vuist maakt. Breng tegelijk je andere arm omlaag en strek je vingers; alsof je een emmer water pakt. Adem uit en wissel.

 

 


Dat was het! Als je de dag begint met de knierol (bekijk daarvoor de video in deze blog) en daarna deze 1,5 minuut, stroomt de energie door je lichaam en ben je gelijk wakker! We zijn natuurlijk heel benieuwd of je de oefening hebt gedaan, dus laat ons hieronder weten hoe het ging. 

En denk je nu je je zo lekker voelt: ik doe gelijk een meditatie erachteraan, dan kun je hier onze gratis cursus downloaden: ‘Leren Mediteren, 5 tips en 5 opdrachten’.

Robien Hali

No Comments

Post a Comment