Waarom wordt je nou altijd ziek net als je op vakantie gaat? Er zijn een aantal redenen voor, maar belangrijker, je kunt het ook voorkomen. In deze blog van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten) leggen we dat uit en geven we je 6 simpele tips om het te voorkomen, zodat je echt van je vakantie kunt genieten.

Waarom je ziek wordt op vakantie en 6 tips om het te voorkomen

Ziek op vakantie, waarom nou toch? Misschien ben je al op vakantie en komt deze blog voor jou te laat, maar voor wie de vakantie nog in het verschiet ligt: lees vooral verder! Want we leggen uit waarom het gebeurt, en delen 6 tips met je om het te voorkomen. En voor wie al op vakantie is: geniet heel erg en lees ook verder, want sommige tips kun je nog steeds toepassen.

Je hebt al heerlijke fantasieën over de vakantie… Stokbrood met een kaasje en een glas wijn, koffietjes aan het strand, een eeuwenoud dorpje bezoeken (mijn fantasie speelt zich zoals je merkt af in Zuid-Europa). Maar als het eindelijk zover is, voel je je helemaal niet lekker! Je komt maar niet tot rust, je betrapt jezelf erop dat je de hele tijd iets wilt doen, je voelt je een beetje verkouden of krijgt zelfs (buik-)griep. Ik heb het zelf vaak gehad, en als ik daarover vertel aan vrienden, ben ik overduidelijk niet de enige. Pas na een dag of 10 (als de vakantie in sommige gevallen alweer ten einde loopt), is het over. Dan is er ineens dat heerlijke gevoel, dat je zo maar uren naar de zee kunt staren en heerlijk en heel lang slaapt.

Hoe komt het en belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Een onderzoek uit 2002 van Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg heeft het fenomeen onderzocht. Ze hebben er een naam aan gegeven, namelijk ‘vrijetijdsziekte’ of het ‘omgekeerd Kortjakje-syndroom’ (snap je ‘m??).

Er worden een aantal factoren genoemd:

 • Blootstelling aan ziekte-opwekkende omgevingsfactoren op vakantie, maar ook thuis. Is het huis slecht geventileerd? Loopt er een kat rond waar je niet tegen kan? In het buitenland wordt je lichaam vaak geconfronteerd met ander weer, een andere luchtdruk en allerlei voor je lichaam vreemde bacteriën en virussen. Als je met het vliegtuig gaat stel je je lichaam ook op de proef, want dan circuleert dezelfde lucht inclusief allerlei bacillen de hele vlucht rond.
 • Een ander leefpatroon. Slaap je ineens veel langer of juist korter, drink je meer of minder alcohol of koffie? Daar heeft je lichaam altijd even moeite mee.
 • Vind je het wel leuk, vakantie? Ik kan me haast niet voorstellen dat de lezers van de Listen Today blog vakantie niet leuk vinden, maar die mensen bestaan. Ik snap trouwens wel dat een dagje op kantoor rustiger kan zijn, dan een dagje met de hele familie op de camping. Maar sommige mensen voelen zich schuldig als ze niet niet aan het werk zijn. Daar heb ik zelf gelukkig helemaal geen last van. Er staat ook bij dat het sommige mensen wel goed uit komt als ze ziek zijn. Ze komen dan onder huishoudelijke klusjes uit die er ineens bijkomen op vakantie. Tja, als je niet kan genieten van boodschappen doen bij die leuke buitenlandse marktjes met allerlei spannende producten, dan wordt dat inderdaad een ‘klusje’.
 • Symptoomperceptie, dus dat je nog niet door had dat je ziek bent, maar omdat er op vakantie minder prikkels zijn merk je het ineens…
 • Het (on)bewust uitstellen van ziekte. Mensen die hun werk zeer belangrijk vinden of de indruk hebben dat ze niet gemist kunnen worden op hun werk kunnen hier last van hebben. Herken je dit? Believe me; je bent niet onmisbaar! Hoe sneller dat tot je door dringt, hoe beter.
 • Fysiologische aanpassingsproblemen. Deze factor vind ik het meest interessant en ik heb het idee dat dat ook mijn probleem is. Je werkt je nog even helemaal uit de naad in de laatste week voor de vakantie begint. Na werk maak je het huis klaar voor vakantie, haal je nog wat boodschapjes, begin je alvast met pakken en breng je de huisdieren naar hun oppasadres. En dan ineens is het klaar en doe je niks meer. De motor van je lichaam blijft doordraaien, er wordt alsmaar nieuwe energie aangemaakt, terwijl daar – fysiologisch gezien – geen noodzaak voor is. Er worden nog allemaal hormonen (adrenaline, cortisol) aangemaakt, zodat je hartslag versnelt, je bloedruk stijgt, je bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit allemaal om de stress aan te kunnen, maar die is er helemaal niet. Hierdoor is je lichaam uit balans en daalt je weerstand. Bij andere mensen daalt de aanmaak van stresshormonen abrupt als de stress stopt. Omdat de stresshormonen vele handige dingen doen, zoals het onderdrukken van ziekte, ben je er dan ineens vatbaarder voor. Ook zeggen sommige onderzoekers dat je de ziekte al hebt opgelopen in de periode voor de vakantie. Omdat die dagen vaak zo stressvol zijn, is je weerstand lager en pik je sneller iets op. Volgens mij zijn de wetenschappers er nog niet helemaal uit hoe het precies werkt, maar omdat ik zelf problemen met mijn bijnieren heb gehad herken ik dit wel. Het voelt alsof m’n hormoonsysteem niet helemaal in balans is. Kun je trouwens nagaan; als mensen hier in 2002 al last van hadden, is dat nu, anno 2016, natuurlijk nog veel erger. Want niemand zal ontkennen dat we het steeds drukker krijgen.

 

“A vacation is having nothing to do and having all day to do it.”
Robert Orben

 

Hoe kan je voorkomen dat je ziek wordt tijdens je vakantie?
 • Op lange termijn moet je de balans weer terugbrengen. Als je namelijk ziek wordt op vakantie, is dat een teken dat de balans tussen stress en ontspanning in jouw leven niet goed is. Je zenuwstelsel zit vaker dan nodig in de vecht-of-vluchtreactie (fight-or-flight), omdat je lichaam denkt dat er gevaar dreigt. Het lichaam kent het verschil namelijk niet tussen een roofdier dat op je af rent of een deadline op je werk.
 • Dit heeft ook met bovenstaand punt te maken: neem vaker een dagje vrij. Skip niet, zoals heel veel mensen doen, een vakantie als je er aan toe bent (onbegrijpelijk ;-). Zorg dat je elke avond echt kalmeert, zet de telefoon soms een weekendje op mute en mediteer regelmatig. Dit kan bestaan uit gewoon een paar keer per dag 30 seconden op je ademhaling letten, of misschien zoek je 10 minuten een rustig plekje op. Lukt het mediteren je niet echt? Wel nadat je onze gratis mini-cursus hebt gedaan die je hier kunt downloaden.
 • Zorg dat je op tijd begint met het afronden van werk. Maak een goede planning, stel prioriteiten (wat moet nu nog echt, en wat kan na de vakantie) en ruim je inbox, je werkplek en de desktop op je computer op.
 • Neem een paar dagen van tevoren al vrij, zodat je rustig afbouwt en je rustig in de vakantiestemming komt; voorpret! Alleen al het pakken voor de vakantie is namelijk stressvol genoeg, toch (or maybe it’s just me)? Maak een planning met wat je nog allemal moet doen. En als je er dan die eerste dagen, ter afbouw van je actieve leven, ook nog bij sport (je kunt bijvoorbeeld deze 6 yoga oefeningen doen), komt het helemaal goed.
 • Vooral in de eerste dagen van de vakantie: verander je ritme niet extreem. Eet en drink hetzelfde als ‘normaal’, ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
 • Zorg goed voor jezelf! Omdat je leefpatroon tijdens de vakantie sowieso verandert, is het belangrijk om genoeg groente en fruit te eten, veel water te drinken (kijken wel uit of je het water uit de kraan kunt drinken) en voldoende te slapen.
 • Zorg dat je ook even me-time hebt tijdens de vakantie. Voor veel mensen geldt dat als je hard aan het werk bent, je helemaal alleen bezig bent. Als je dan ineens met de hele familie bent en vaak ook nog met vrienden, kan dat druk en overweldigend zijn. Even alleen een boekje lezen bij het zwembad of een heerlijke wandeling in je eentje kan dan de oplossing zijn, gun elkaar dat!
 • Geniet gewoon heel erg. Als je gelukkig bent, is dat goed voor je hele lichaam. Ik ga de wetenschappelijke onderzoeken er nu niet bij halen, want als je naar je lichaam luistert, dan voel je dat gewoon!

Wat is jouw tip om niet ziek te worden als het vakantie is? Laat het ons hieronder weten. Ik wens je sowieso een heeeeele fijne vakantie, of het nu al zover is, je binnenkort gaat, of dat het nog maanden duurt. Because: “The tans will fade, but the memories will last forever.”

 

PS. Als je een paar seconden / minuten per dag steekt in het even mediteren, zul je merken hoe opgejaagd je vaak bent. Dat rustpuntje in je dag maakt een wereld van verschil in het wel of niet ziek zijn als je dan een keertje vrij bent. Met de online cursus ‘Leer de basis van mediteren in 1 week’ leer je in één week wat het nou eigenlijk is, mediteren, welke techniek bij je past en hoe je er een gewoonte van maakt. Bovendien krijg je drie begeleide meditaties die je voor altijd tot je beschikking zult hebben.

 

Downloadable online cursus waarmee je de basis van mediteren in 1 week onder de knie zult krijgen. Aan de hand van een praktische no-nonsense kijk op meditatie, zul je in deze cursus leren welke meditatietechniek het beste bij je past en hoe je van mediteren een gewoonte kunt maken. Voor meer info check: https://listentoday.com

 

Robien Hali

No Comments

Post a Comment