18 jaar lang was ik een blije vegetariër, nu eet ik weer vlees. Lees hier mijn verhaal waarin ik vertel waarom ik geen vegetariër ben, waarom ik uiteindelijk het besluit heb genomen om weer vlees te gaan eten.

Waarom ik helaas geen vegetariër kan zijn

17 jaar oud was ik, toen ik aan het kerstdiner bij mijn opa en oma zat en zei: “Nee, ik hoef geen kalkoen, ik ben vegetariër”, tot grote verrassing van mijn moeder. Ik was al een tijdje met het idee aan het spelen en ineens was de keuze heel duidelijk, al was het misschien niet de meest handige plek om het te verkondigen…
Ik had meerdere filmpjes over de vleesindustrie gezien en was daardoor in huilen uitgebarsten. Hoe konden mensen dieren zo behandelen? Waarom zo weinig respect? En dat alleen maar voor een mooi verpakt stukje biefstuk in de supermarkt? Ik begreep het niet. Mijn beslissing was gemaakt en zonder problemen at ik de 18 jaar daarna geen vlees. Waarom ik geen vegetariër ben, heeft dus andere redenen.  

 

Er knaagde iets

Het begon toen ik jaren later eigenlijk gedwongen werd om er toch weer over na te denken. Ik woonde inmiddels in Nieuw-Zeeland en mijn vriend ging vaak vissen. Regelmatig kwam er dus verse vis de keuken binnen en vaak kreeg ik de vraag of ik ook wilde. Onder de voorwaarde dat de vis op een snelle en respectvolle manier aan zijn einde kwam, ben ik toen af en toe een stukje vis gaan eten. Ik had namelijk het idee dat het goed voor me was; ‘nee’ zeggen voelde niet goed. In de jaren die daarop volgden kreeg ik van meerdere mensen die jarenlang vegetariër waren geweest, te horen dat zij nu weer vlees aten. Dat zette me aan het denken, er knaagde iets. In Nieuw-Zeeland is het vrij normaal dat bijvoorbeeld de buurman een paar blije koeien op zijn land heeft staan, die vervolgens met respect worden geslacht. Daar eet de hele familie of de buurt dan van. Dit idee stond mij aan, maar vlees eten was nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Waarom ik geen vegetariër ben heeft daar dus nog niks mee te maken.

 

De druppel

Tot ik bij een hele bijzonder natuurarts ging werken en er uit verschillende testen kwam dat ik meerdere tekorten had. Dat verbaasde me, want ik was me altijd erg bewust van wat ik at. Ik dacht altijd te zorgen dat ik voldoende voedingsstoffen binnen kreeg als vegetariër. Ook kreeg ik van mijn acupuncturiste te horen, dat ieder mens anders is en dat vlees voor sommige mensen noodzakelijk is, om het energielevel op peil te houden. Ik was zo iemand volgens haar. Ik heb er toen een jaar veel over nagedacht en daarna besloten het te proberen.

Ik woonde destijds tijdelijk bij één van mijn beste vriendinnetjes in Nieuw-Zeeland, zij was nog langer dan ik vegetariër en ging door hetzelfde proces heen. Haar was ook aangeraden om af en toe wat vlees te eten, of er in ieder geval over na te denken. Vrienden van ons hadden kippen die op een hele fijne, natuurlijke manier leefden, en eens in de zoveel tijd werden er een paar geslacht. We hebben een kip van ze gekregen, heel lief natuurlijk, maar veel te spannend voor ons. Dus die hebben we meteen in de vriezer gestopt en er niet meer naar omgekeken. Het was voor ons zo’n gek idee om de volgende stap te nemen. Weken later hadden we een couchsurfer uit Mexico over de vloer. Aan hem vertelden we ons verhaal. We biechtten ook op dat er een kip in de vriezer lag, waar we niet aan durfden te komen. Sterker nog, we hadden geen idee hadden wat we ermee moesten doen. Maar hij ging het voor ons regelen! Die avond stond er een enorm lekker Mexicaans gerecht voor onze neus, met ministukjes kip erin. De eerste happen waren heel raar, maar wat het meest bizarre was de enorme hoeveelheid energie die ik er van kreeg. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om af en toe wat vlees te gaan eten.

 

Met mate

Nou ben ik nog steeds absoluut geen fan van de vleesindustrie, om meerdere redenen: dierenleed, uitstoot van broeikasgassen en milieuvervuiling, om maar wat te noemen. Maar inmiddels luister ik beter naar m’n lichaam en voel ik dat ik af en toe een beetje vlees nodig heb. Ik hou het bij vis en kip, maar vind bottenbouillon bijvoorbeeld ook een hele fijne optie. Ik zou zo weer vegetariër kunnen zijn, vlees eten is iets dat ik makkelijk vergeet, maar ik voel gewoon dat het goed voor me is. Dit is mijn verhaal, mijn antwoord op de vraag waarom ik geen vegetariër ben. Iedereen is anders en ik heb geleerd dat er niet één juist antwoord op het vraagstuk: vegetarisch door het leven gaan of niet? Er zijn veel aspecten die meespelen in die beslissing. Voor mij was het mijn gezondheid, dat me de knoop deed doorhakken. Het is belangrijk dat je bij jezelf blijft nagaan hoe je je voelt qua energie en gezondheid. Het zou zomaar kunnen dat je tekorten hebt, en die kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor je gezondheid.

 

Mocht je inderdaad het gevoel hebben dat er iets aan de hand is, maar is vlees eten echt geen optie, laat jezelf dan testen op tekorten. Onze online cursus ‘Upgrade je eetpatroon in 1 week‘ kan je hier verder mee helpen. Hier wordt alles duidelijk op een rijtje gezet voor je en wordt je aan de hand meegenomen om uit te zoeken hoe het zit met jouw gezondheid, vegetariër of geen vegetariër.

Eén ding is zeker, heerlijk eten heeft helemaal geen vlees nodig! Wij hebben 5 heerlijke pizzarecepten voor je samengesteld, helemaal gratis, guilt-free en vegetarisch. Klik hier om de recepten te downloaden.

Dorien IJtsma

4 Comments
 • Grace Kamp Broekhuisen

  July 4, 2017at11:41 Reply

  Ook ik worstel al zoveel jaar met het hoofdstuk vlees wel niet. Dit om dezelfde reden die zo mooi beschreven staat in dit blog. Mijn lijf vraagt er zo nu en dan ook om en ik beperk mij tot kip en vis. Mijn lijf verdraagt liever geen tarwe en soja producten liggen ook niet echt lekker. Ik kom in gewicht aan wanneer ik drie dagen tarwe producten eet en zwel op als een ballon. Dus ja, ook af en toe vlees, maar met een enorm schuldgevoel. Het blijft een lastige kwestie, maar misschien geeft het iets meer lucht wanneer we kijken naar de intentie die achter ons eetgedrag zit. Geen overbodig vlees, maar alleen ter aanvulling van een gezond voedingspatroon. Warme groet Grace Louise

  • Listen Today

   July 4, 2017at13:17 Reply

   Dank je voor je mooie reactie Grace Louise, ik ben het helemaal met je eens. Liefs, Dorien

 • dAAn

  June 9, 2017at23:26 Reply

  Tja ik ben na 21 jaar vegetarier zijn dit jaar ook aan het vlees gegaan. Mijn natuurdietiste raadde me dat aan. Oef dat was even slikken, maar inmiddels is ‘t oké. Ik eet ook rood vlees, altijd biologisch, maar dan wel vermalen door het eten zodat ik er niet zoveel van merk. Echt lekker vind ik echt nog steeds niet, maar kennelijk heeft mijn lijf het nodig.

  • Listen Today

   July 4, 2017at18:21 Reply

   Bizar om naar zo’n lange tijd weer vlees te gaan eten dAAn! Begint het te wennen? En voel je je beter nu je vlees eet?

Post a Comment