Heb je altijd al een keer willen mediteren, maar heb je nog een duwtje in de rug nodig? De 5 redenen in deze blog van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten) zullen je ervan overtuigen dat het echt het proberen waard is.

5 redenen waarom je mediteren echt moet proberen

Soms mediteer ik veel, soms weinig. Maar momenten van stilte zijn er altijd. Ik ga je in deze blog vertellen waarom je mediteren moet proberen. De belangrijkste reden voor mij is dat het rust creëert in mijn hoofd, waardoor ik gedurende de dag minder reageer op alles om me heen. In het tijdperk waarin we nu leven, is het voor mij meer dan ooit nodig om rustmomenten in mijn drukke leven te creëren. Onze hersenen verwerken alle input van de dag nog steeds op dezelfde manier als onze voorouders, die een stuk minder te verwerken hadden. Naar de effecten van meditatie is ontzettend veel onderzoek verricht. Lees verder en ontdek 5 redenen waarom het echt de moeite waard is om te mediteren.

‘Tussen de prikkel en de reactie zit altijd een stukje ruimte. Daar, in die ruimte zit onze vrijheid.
Victor Frankl


STRESSBESTENDIGHEID
Ons leven zit vol met prikkels. Onder andere sociale media, smartphones, televisie en internet zorgen ervoor dat we met een hoofd vol gedachten door het leven gaan. Je hersenen en zenuwstelsel verwerken deze informatie de hele dag door. Deze enorme stroom van informatie draagt bij aan een gevoel van stress en zorgt ervoor dat het moeilijk is om te ontspannen.

Zodra je een bedreiging voelt, passen lichaam en geest zich meteen aan. Je gaat sneller ademhalen, er ontstaat meer spanning in je spieren, je bloeddruk stijgt en stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, worden aangemaakt. In plaats van de rust- en herstelstand, aangestuurd door het parasympathische zenuwstelsel, gaat je lichaam in de overlevingsstand, aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel.
De rust-en herstelstand zorgt onder andere voor een optimale spijsvertering en een goed werkend immuunsysteem. Vroeger was een bedreiging misschien een gevaarlijk roofdier, maar nu zijn het drukkende deadlines die ons in die overlevingsstand brengen. Dat gaat de hele dag door! Hierdoor is er veel te weinig tijd voor rust en herstel.

Je begrijpt, juist in onze huidige levens is stressbestendigheid essentieel. Meditatie helpt daarbij. Het helpt je lichaam om weer uit die overlevingsstand te komen. Dit gebeurt doordat je je aandacht richt op het hier en nu. Doordat je je focust op bijvoorbeeld je ademhaling, is er geen ruimte om te piekeren over het verleden of je zorgen te maken over iets in de toekomst. Dit heeft als effect dat je lichaam en geest zich automatisch ontspannen.


Heb je altijd al een keer willen mediteren? Download de mini-guide: Leren Mediteren, 5 tips voor beginners, van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten). Het is voor gevorderden ook een zeer goede opfrisser. 5 tips en 5 opdrachten waarna je eindelijk snapt hoe mensen dat nou zo makkelijk doen, dat mediteren :-)

 

VERBETER JE FOCUS
Vaak leiden we drukke levens, het is daarom ook niet gek dat we vaak afgeleid zijn. Rustmomenten worden al snel opgevuld met een beeldscherm. Het is lastig om ergens echt je aandacht bij te houden.

Onderzoekers van de Universiteit van Yale hebben al in 2005 het volgende ontdekt: bij mensen die  tweemaal per dag 20 minuten mediteren, vergroot al na drie maanden het aantal hersencellen in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het sturen van aandacht. Dit heeft als voordeel dat je productiviteit verhoogt. Hierdoor bespaar je tijd en het helpt je om onnodige informatie te negeren. Onderzoek van de Universiteit van Washington uit 2012 toont aan dat meditatie mensen kan helpen langer hun focus vast te houden, minder snel afgeleid te zijn en beter dingen te kunnen opslaan en onthouden[1].

 

MINDER REACTIEF IN HET LEVEN STAAN
Door te mediteren wordt je je bewust van de ruimte tussen de gedachten. Alsof je als ware een stapje terug neemt van de vaak continue stroom van gedachten en het geheel kan observeren in plaats van er meteen op te reageren. Dit is waardevol, want dat geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden van wat er nou echt omgaat in je hoofd en in je lijf. Dit helpt mij om betere en bewustere keuzes te maken in mijn leven.

‘Respond wisely instead of reacting blindly’ 
Anonymous

 

EVEN DE STAND VAN ZAKEN OPNEMEN VAN BINNEN
Meditatie betekent dat je even een moment voor jezelf neemt, weg van alles om je heen. Het is een gelegenheid om je blik in plaats van naar buiten, even naar binnen te richten. Om even los te komen van een hoofd vol gedachten en te voelen of je ergens spanning kan ontdekken waar je je niet bewust van was. Soms kun je tijdens het mediteren zelfs ervaren dat een bepaalde spanning spontaan verdwijnt of dat je bewuster wordt van de diepere oorzaak van spanning die je hebt.

 

MEDITATIE VERJONGT
Door meditatie ondersteun je het zelfhelende vermogen van het lichaam. Een meditatie is als het ware een siësta voor lichaam en geest. Als je in een diepe staat van ontspanning bent, verbruik je minder energie en heeft het lichaam extra ruimte voor herstel, onderhoud, heling of de opbouw van nieuwe reserves[2].

 

Al met al zijn er genoeg redenen om het een keer te proberen. Het belangrijkste is om meditatie en de voordelen ervan zelf te ervaren. Meditatie kan overal en altijd, kost niets en helpt je om stressbestendig te zijn in een druk leven. Heb je na het lezen van deze redenen zin om het te proberen? Dan is onze online cursus: Leer de basis van mediteren in 1 week misschien wat voor jou. Daarmee krijg je niet alleen stap voor stap de basis van mediteren onder de knie (wat is het, wat gebeurt er in je hoofd, waarom is het onmisbaar voor een gelukkig leven), maar leer je ook wat voor jou werkt, en hoe. Op een overzichtelijke no-nonsense manier ga jij meer tijd in je dag creëren, meer geluksgevoel, meer focus en minder stress.

 

 

[1] Teijgeler, M. (2015). ABC van Meditatie, mediteren, letterlijk mindblowing! Tiel: Aerial Media Company BV
[2] Teijgeler, M. (2015). ABC van Meditatie, mediteren, letterlijk mindblowing! Tiel: Aerial Media Company BV

 

Dorien IJtsma

2 Comments
 • Maikel Zonneveld

  June 6, 2016at05:38 Reply

  Mooie blog en ondanks ik het veel te weinig doe weet ik dat het een mens goed doet. Excuus is vaak tijd maar het grappige is dat door met regelmaat te mediteren je juist rust krijgt dus tijd..❤️

  • Dorien Ijtsma

   June 19, 2016at11:36 Reply

   Dank je Maikel!

Post a Comment