Iedereen kent het wel: het blijven denken aan een bepaalde beslissing, situatie of je ellenlange to-do lijst, tot je er gek van wordt. Gelukkig zijn er een paar simpele trucs die kunt toepassen om jezelf een break geven van al die zorgen en stress, die je helpen te stoppen met denken. Lees verder op https://listentoday.nl.

4 eenvoudige tips die je een break geven van te veel denken, zorgen en stress

Stoppen met denken, lukt dat jou? We kennen het allemaal wel: er gebeurt iets vervelends op je werk, je moet een belangrijke beslissing nemen, of je hebt gewoon ENORM veel te doen waardoor je hoofd overloopt. Een oplossing is er niet altijd meteen en je blijft er maar aan denken. Hierdoor wordt het vervolgens nog moeilijker om keuzes te maken en te voelen wat goed voor je is. Gek kan ik daar van worden! Gelukkig zijn er wel wat simpele methodes die je kunt toepassen om jezelf een break te geven van al dat denken, de zorgen en de stress. Ik deel er hieronder 4 met je.

Stress en spanning geven niet alleen een vervelend gevoel, ze zijn ook schadelijk voor je gezondheid.”
Vrouw & Passie

 

Move your body

Lichaamsbeweging in bijna elke vorm, van wandelen tot dansen, helpt bij stress of zorgen. Je lichaam bewegen zorgt ervoor dat er feel-good hormonen, namelijk endorfines, worden aangemaakt. Deze hormonen helpen je als je vastzit met een situatie die maar blijft spelen in je hoofd. Als je je lichaam beweegt, wordt daarnaast de toevoer van zuurstof verhoogt en verbetert je bloeddoorstroming. Dit heeft een direct positief effect op je hersenen. Je lichaam bewegen neemt ook de aandacht weg van je zorgen. De repetitieve bewegingen bij sporten zorgen er namelijk voor dat je de focus op je lichaam richt, in plaats van je hoofd en je dus even kunt stoppen met denken.

 

Even naar buiten

Als mijn hoofd overvol is, dan is even naar buiten gaan voor frisse lucht wel het allerlaatste waar ik dan denk tijd voor te hebben. Zodra ik mezelf betrap op die gedachte, weet ik dat ik juist even moet gaan. Vorige week bijvoorbeeld had ik zoveel te doen, dat ik telkens terugviel op de gedachte dat ik het nooit af zou krijgen in de tijd die ik er voor had. Toen ik uiteindelijk op het strand aankwam, de zon scheen en de zee was prachtig, kon ik het loslaten. Ik werd echt even gedwongen om simpelweg te genieten van dat zonnige moment. Eenmaal weer thuis aangekomen was mijn state of mind zo veel beter om het werk te verzetten dat voor me lag. En ineens leek het allemaal totaal behapbaar!

Be social

Vaak als er veel gaande is in m’n leven en wanneer ik ook nog eens veel over al die dingen aan het nadenken ben, heb ik ook geen zin in sociale dingen. Ik vind mezelf dan niet echt gezellig; not in the mood. Maar juist als ik wel ga, naar die vriendin of dat etentje, dan helpt dat me! Het is net de afleiding die ik nodig heb. En het er over hebben met mensen helpt me, om de situatie in een ander perspectief te zien.

Maak een actielijst

Dit is mijn redding als er een situatie gaande is waar ik niet meteen een oplossing voor heb. Dan kan ik daar zomaar een nacht van wakker liggen. In slaap vallen lukt vaak wel, maar als ik dan even wakker word ‘s nachts dan gaat m’n hoofd ‘aan’. Iets wat mij dan helpt, is om op dat moment, of de volgende dag, een actielijstje te maken. De acties hoeven niet allemaal groots te zijn, maar het lijstje geeft me het gevoel dat ik wat doe, in plaats van dat ik er alleen maar over loop te piekeren. En als ik in die ‘doe-modus’ (en dus even uit m’n hoofd) ga, gebeurt het dikwijls dat er ineens antwoorden naar boven komen, waar ik eerder niet opgekomen zou zijn.

Heb jij nog tips en trucs die je helpen als je even een break nodig hebt van te veel denken, zorgen en stress? Om te stoppen met denken? Laat het ons weten in de comments hieronder, we vinden het superleuk om te horen wat werkt voor jou!

 

Downloadable online cursus waarmee je de basis van mediteren in 1 week onder de knie zult krijgen. Aan de hand van een praktische no-nonsense kijk op meditatie, zul je in deze cursus leren welke meditatietechniek het beste bij je past en hoe je van mediteren een gewoonte kunt maken. Voor meer info check: https://listentoday.com

Dorien IJtsma

2 Comments
 • Feikje

  November 10, 2017at11:50 Reply

  Even knuffelen of wandelen met de hond val wellicht onder tip nummer 2: Even naar buiten, maar in gezelschap zijn van een dier helpt mij enorm om de ‘drukte’ en het ‘moeten’ in perspectief te plaatsen. Een hond in dit geval, hóeft niks, leeft intuïtief, in het moment en heeft daardoor een bepaalde rust en tevredenheid over zich. Wat is wérkelijk belangrijk voor mij, komt bij me op. Sommige dingen hebben vaak veel minder prioriteit dan ze lijken te hebben en het ‘er even tussen uit, even niks’, juist veel meer, al lijkt t omgekeerd.

  • Dorien IJtsma

   November 10, 2017at12:33 Reply

   He-le-maal mee eens Feik! Hondjes leven gewoon in het moment, daar kunnen we als mens nog wat van leren!

Post a Comment