Op de juiste manier ademhalen verbetert je slaap, je focus, je stofwisseling en je gevoel van rust. Ontdek de vele voordelen van simpelweg beter op je ademhaling letten in deze blog van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten).

4 redenen waarom een juiste ademhaling essentieel is

Ademhalen is iets waar we weinig over nadenken, ons lichaam doet het gewoon. Vaak realiseren mensen zich niet hoe belangrijk goed ademhalen is en hoeveel invloed het heeft op je state of mind  en op je lichaam. Veel mensen ademen sneller dan nodig is. We leggen je uit waarom een juiste ademhaling essentieel is

Dat kost onnodige energie. Zittend achter de computer is 6 tot 8 keer per minuut ademen genoeg. Vaak is onze ademhaling eerder 12 tot wel 20 keer per minuut. Dit creëert een opgejaagd gevoel. Koen de Jong [1] vergelijkt het met 20 kilometer per uur tegen de wind in fietsen terwijl je achter de computer zit. Als je dit de hele dag door doet, dan kun je daar last van krijgen. Je kunt klachten krijgen zoals: hoofdpijn, een onrustig gevoel, vermoeidheid, vaak zuchten en gapen tot zelfs hartkloppingen.

Een snelle ademhaling hoog vanuit je borst activeert je sympathische zenuwstelsel, de overlevingsstand van je lichaam, waarin stresshormonen worden aangemaakt. Een rustige ademhaling schakelt juist je parasympathische zenuwstelsel in, de rust- en herstelstand van je lichaam. Hieronder lees je 4 redenen waarom daarnaast nog meer de moeite waard is om beter op je ademhaling te letten, en we geven je gelijk zinvolle tips.

 

ANTI-STRESS
Aan de hand van je ademhaling kun je spanning en stress verlagen. Zo simpel is het. De eerste stap is het herkennen van spanning en stress. Daarna kun je er aan de hand van je ademhaling invloed op uitoefenen. Je kunt je ademhaling zien als een knop waarmee je je zenuwstelsel kunt bedienen. Leven vanuit je parasympathische zenuwstelsel brengt rust. Als je meer ontspanning nodig hebt, draai je de knop op de stand: ‘parasympathisch’. Je ademt dan langer uit dan in. Adem niet te diep, maar wel heel rustig, en probeer richting 6 ademhalingen per minuut te gaan. Als je meer spanning wilt, draai je de knop op ‘sympathisch’ (dit wil je natuurlijk nooit, maar dit is wat je lichaam automatisch doet en heel soms heeft het nut): je houdt je adem dan juist in of je ademt dan heel snel. Wil je balans en ontspannen alertheid,  zorg er dan voor dat de in- en uitademing gelijk zijn [2].

 


Heb je altijd al een keer willen mediteren? Download de mini-guide: Leren Mediteren, 5 tips voor beginners, van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten). Het is voor gevorderden ook een zeer goede opfrisser. 5 tips en 5 opdrachten waarna je eindelijk snapt hoe mensen dat nou zo makkelijk doen, dat mediteren :-)

 

 

BETER SLAPEN
Je ligt in bed en kunt niet slapen; grote kans dat je lichaam in de stand ‘sympathisch’ staat. Je hebt te veel gedachten in je hoofd waardoor je met geen mogelijkheid in slaap kan te vallen. Klinkt dit je bekend in de oren? Gelukkig zijn er simpele ademhalingsoefeningen die je lichaam een seintje geven dat het zich kan ontspannen, waardoor je veel makkelijker in slaap zult vallen. Hieronder noem ik er twee, die kun je vanavond gelijk proberen:

  1. Adem in door de neus, adem uit door de neus, hou je adem even vast en herhaal. Door te pauzeren na een uitademhaling, vertel je je lichaam dat het kan ontspannen. Het activeert je parasympathische zenuwstelsel.
  2. Een andere oefening is de ‘4-7-8 oefening’. Deze oefening is ontwikkeld door de Amerikaanse dokter Andrew Weil. Adem 4 tellen in door je neus, houd je adem 7 tellen vast en adem langzaam uit door je mond gedurende 8 tellen.


FOCUS
Door de constante stroom van informatie die de hele dag op ons afkomt, is het makkelijk om afgeleid te worden. Zodra ik merk dat ik steeds word afgeleid, maar ook aan het begin van een drukke werkdag, neem ik even een momentje om mijn aandacht op mijn ademhaling te richten. Ik let bewust twee minuutjes op mijn ademhaling, waardoor ik er voor zorg dat mijn systeem niet vanuit een stress-modus werkt, het sympathische zenuwstelsel, maar juist ontspannen en alert is. Ik heb dan zo’n goeie focus, waardoor ik veel meer gedaan krijg dan als ik die paar minuten niet zou ‘pakken’. Probeer deze twee oefeningen eens als je merkt dat je snel afgeleid bent:

  1. Adem 4 seconden in door je neus, houd je adem 4 seconden vast, adem 4 seconden uit, houd je adem weer 4 seconden vast, enzovoort.
  2. Een andere oefening die goed is voor focus, is om 5 seconden in te ademen en vervolgens 5 seconden uit te ademen. Probeer dit een paar minuten vol te houden.


OPTIMALE STOFWISSELING
Er zijn veel mensen die genoeg bewegen en gezond eten, maar die niet afvallen. Een te snelle ademhaling kan funest zijn voor je stofwisseling. Het vet dat opgeslagen ligt in je lijf wordt niet meer herkent als brandstof [3]. Rustig ademen heeft invloed op je stofwisseling. Doordat je rustig ademhaalt, geef je je lichaam een signaal dat er geen gevaar is en dat het kan ontspannen. Hiermee gaat je lichaam vanuit het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel. Vanuit de overlevingsstand naar de rust- en herstelstand. Zodra je lichaam rust ervaart, kan het zich gaan herstellen en energie besteden aan de optimalisatie van je stofwisseling.

 

‘Life is not measured by the number of breaths we take, but the moments that take our breath away.’
Anonymous

 

Kortom, het is zeker de moeite waard om wat meer te letten op je ademhaling, het heeft namelijk als je dat niet doet veel (negatieve) invloed, zonder dat je het door hebt. Door op je ademhaling te letten haal je meer uit je dag, slaap je beter, je stofwisseling werkt beter en ben je productiever Genoeg redenen om even stil te staan bij iets wat we al snel voor lief nemen.

 

Voelt het goed, om op deze manier rust te creëren? Dan is onze online cursus ‘Leer de basis van mediteren in een week’ misschien at voor jou. Daarmee krijg je niet alleen stap voor stap de basis van mediteren onder de knie (wat is het, wat gebeurt er in je hoofd, waarom is het onmisbaar voor een gelukkig leven), maar leer je ook wat voor jou werkt, en hoe. Op een overzichtelijke no-nonsense manier ga jij meer tijd in je dag creëren, meer geluksgevoel, meer focus en minder stress.

 

>>>Klik hier voor meer info

 

[1] Koen de Jong, https://www.sportrusten.nl/ademhaling-ademhalingsoefening/
[2] Bridgeman, R. (2016). Rust, geheim recept voor levenskwaliteit. Nederhorst den Berg: Uitgeverij Lucht BV
[3] Koen de Jong, https://www.sportrusten.nl/kennisbank/wielrenners-7-redenen-om-ademhalingsoefening/

Dorien IJtsma

No Comments

Post a Comment