Lees hier 4 belangrijke redenen waarom we meer complimentjes moeten uitdelen. Hopelijk motiveert het je om het ook daadwerkelijk te doen, want zoals je zult lezen hebben we het hard nodig. Klik verder voor de blog van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten).

4 redenen om meer complimenten te geven

Laatst had ik zo’n dag dat ik me niet zo zelfverzekerd voelde. Ik stond op het station onzeker te zijn en ineens gaf iemand me een compliment. Een hele leuke vrouw zei tegen me: ‘Die hoed staat je echt geweldig, wat heb je een leuke stijl.’ Ik had het totaal niet aan zien komen en bedankte haar blij. Haar opmerking vrolijkte me op en ik zag dingen wat meer in perspectief. Ook werd ik eraan herinnerd om zelf ook wat vaker te zeggen wat ik denk. Stiekem denk ik namelijk best veel leuke dingen over mensen die ik tegen kom. Of het nu iemand op social media is die een tof project aan het doen is, of iemand op straat die er gewoon leuk uit ziet. En die mensen zullen het nooit weten. Wat zonde!
 

Ik weet, en jij weet dat ook, dat zelfvertrouwen van binnen moet komen, en niet van buiten. We hebben daar in principe niemand voor nodig. Maargoed, tot voor het zover is, tot ons dat lukt, gaat ons leven wel gewoon door, toch? Dus moeten we elkaar een beetje helpen.
 
Hieronder dus 4 redenen waarom we meer complimentjes moeten uitdelen. Hopelijk motiveert het je om het ook daadwerkelijk te doen.

    

  1. We zijn eigenlijk een soort bodemloze put. Zie het zo: je hebt in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) die in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Ook zijn er in water oplosbare vitamines (alle B’s en C) die niet echt kunnen worden opgeslagen in het lichaam (behalve B12). Je moet de vitaminen uit die laatste groep dus steeds weer tot je nemen. Zo zit het ook met complimenten. Tot het moment daar is dat je helemaal happy met jezelf bent, van binnenuit, helpen complimenten van buitenaf je om je blij te voelen. (Net als bij vitaminen, moet je er uiteraard niet te veel binnen krijgen ;-).) Kun je je de complimenten nog herinneren die je hebt gehad? Ik eigenlijk alleen die laatste, van die leuke vrouw op het station. Je vergeet ze gewoon weer. Het stomme is dat je het niet vergeet als iemand iets negatiefs tegen je zegt. Toen ik drie was, zei iemand een keer tegen mij: ‘Wat heb jij een dikke kont.’ En ja hoor, die opmerking kan ik me nog herinneren als de dag van gister! En nee, het heeft mijn leven niet beïnvloed. Ik noem het gewoon even, om je eraan te helpen herinneren dat soort gedachten juist voor je te houden. Maar als je bedenkt: ‘wat vind ik die persoon slim of leuk of aardig’, het juist wél even te zeggen.
  2.  

  3. Of je de kranten nou wel of niet leest, het is wel duidelijk dat we in een chaotische tijd leven met veel negativiteit. Als je met iemand in contact komt die iets heel cools aan het doen is, die er leuk uitziet, die iets aardigs aan het doen is: vertel het ze! Dat is fijn voor die persoon, en het balanceert het niet leuke van deze wereld. Zo simpel! Het kan gewoon face-to-face, maar ook bijvoorbeeld online. Lees je een goed stuk, vertel het de auteur als er een reactiemogelijkheid is. Zie je een mooi beeld op social media, laat het ze weten, ook al is het simpelweg met een hartje of een ‘like’.  
  4.  

  5. Dit is misschien een semi-egoïstische reden, maar het is wel zo: als jij complimentjes geeft, krijg je ze ook terug, in one way or the other. Er zijn geweldige onderzoeken gedaan (iets met de law of attraction, daarover later een keer meer) over energie-vibraties. Als je complimenten geeft, is je energievibratie hoog en trek je dingen aan met die hoge energie-vibratie. Als je negatief bent, is je energievibratie laag en trek je dat ook aan. Ik vind het leuk hoe de Amerikaanse life-coach Marie Forleo het zegt: ‘You’re not giving praise in order to get it back, you want to be the gift that you want to receive.’ En niet vergeten: krijg je een compliment, bedank de gever ervan dan hartelijk voor! We zijn een ster in het wegwuiven van een complimentje. En dat is niet nodig! 
  6.  

  7. We hebben het nodig. We worden in deze maatschappij gebombardeerd met gephotoshopte plaatjes. Ook ik kies de mooiste foto uit en plaats die op Instagram (kijk maar). Ik doe dat gewoon omdat het me gelukkig maakt, en ik hoop dat anderen kunnen meegenieten. Maar uiteindelijk het is niet realistisch wat we daar zien. Ik kan heel erg genieten van de mooie plaatjes op social media en in tijdschriften. Maar we moeten niet vergeten wat er om ons heen gebeurt. Om ons heen zien we het totaalplaatje. Dat is net zo mooi, en wél realistisch. En dat moeten we vooral aan elkaar vertellen. 

 

Tot slot: je kunt jezelf ook gewoon een compliment geven. Bedenk nu gelijk even waar je trots op bent. Is het een project waar je aan werkt, heb je een leuke lach, of zijn je kinderen gewoon blij? Er is altijd wel iets wat een compliment waard is. Dat kun je jezelf dan gelijk geven.

 

Robien Hali

2 Comments
 • Saskia Kortman - Martin

  June 10, 2016at12:29 Reply

  Mooi verwoord en helemaal waar Robien ❣

  • listentoday

   June 10, 2016at12:49 Reply

   Dankjewel Saskia!

Post a Comment