Het IDFA documentaire filmfestival gaat over een maand weer van start. Aan de hand van de trailers heb ik uit het grote aanbod een selectie gemaakt van vier films die mij inspirerend, mooi en goed lijken. Lees verder op Listen Today, online platform voor yoga, meditatie en gezonde voeding.

[2016] 4 IDFA documentaires die wij zeker gaan kijken

IDFA staat weer voor de deur, het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Over een maand kun je lekker wegdromen of juist wakker geschud, of misschien wel enorm geraakt worden door documentaires uit de hele wereld. Het aanbod is elk jaar weer enorm met vele thema’s, waaronder ook een paar die Listen Today aanspreken. Uit de enorme selectie van dit jaar hebben we hier vier aanraders voor je, op basis van de trailers. Ze gaan over mensen die hun hart volgen, mensen die moedig in het leven staan en mensen die anderen weten te raken, plus eentje met een actueel en belangrijk thema.

Zelf ben ik groot filmliefhebber en werd meteen enthousiast van het documentaire-aanbod dat IDFA weer voor ons heeft klaarstaan. Lees verder en wie weet spreekt één van de verhalen je aan, of wellicht inspireert het je. Op 16 november begint het documentairefestival en op 7 november kun je vanaf 12.00 je kaartjes gaan kopen. Het volledige programma met alle details komt donderdag 3 november online.

Hier volgt mijn selectie:

The Eagle Huntress
Aisholan is 13 jaar en maakt deel uit van de Kazakh nomaden. Deze nomaden hebben een eeuwenoude traditie van jagen met ‘golden eagles’, steenarenden. Twaalf generaties lang werd dit alleen door mannen gedaan. Aisholan is de eerste vrouw die dit ook doet. Deze documentaire laat prachtige beelden zien en een stoer meisje dat tradities doorbreekt. Een waargebeurd verhaal over familie, traditie en de moed die je nodig hebt om je hart te volgen.

“She’s strong, she’s brave and she’s a total natural.”


La Chana

De dame in La Chana heeft haar passie gevonden: dansen. Wanneer ze danst voelt ze zich vrij, dan kan ze helemaal zichzelf zijn. Ze is ooit met deze passie gestopt vanwege een toenmalige man in haar leven, en hier heeft ze altijd spijt van gehad. Dertig jaar later begint ze weer met dansen. De passie spat er nog steeds van af, en het gevoel dat ze omschrijft als ze in het moment zit en danst klinkt geweldig. Het is zo heerlijk om te kijken en luisteren naar iemand die doet waar haar hart van gaat zingen.

“It’s like a labyrinth, when you are deep inside yourself, and you feel strong yearnings, your innermost desire.”


Seed: The Untold Story

Er zijn maar weinig dingen op deze planeet zo essentieel als zaden. Zaadjes zijn de bron van alles wat leeft. De afgelopen eeuw zijn we echter 94% van de diversiteit van de oorspronkelijke zaden verloren en zonder deze diversiteit zijn zaden kwetsbaar voor bijvoorbeeld ziektes en klimaatverandering – een bedreiging voor onze voedselproductie. In deze documentaire zie je boeren, wetenschappers, advocaten en inheemse groeperingen die gepassioneerd vechten voor de diversiteit van zaden, en dus voor de toekomst van ons eten.

“Our earth is a delicate, sensitive, living, breathing organism that needs the care and attention we have not given it.”


Joe’s Violin

Deze korte documentaire gaat over een Poolse meneer van 91, Joe, en een 12-jarig meisje uit The Bronx. Hun paden kruisen elkaar door Joe’s oude viool. Deze heeft hij ooit gekocht in een Duits concentratiekamp voor een slof sigaretten en nu gaat het verhaal verder in New York. Deze viool brengt twee muziekliefhebbers uit verschillende generaties bij elkaar en er ontstaat een bijzondere band. Een lief en mooi verhaal over twee mensen die open stonden voor een onwaarschijnlijke vriendschap.

 

 

Mocht één van de bovenstaande documentaires je aanspreken, zien we je misschien daar! Ook horen we graag of jullie zelf nog aanraders hebben, laat het ons weten in de comments. Hopelijk zijn deze vier in elk geval net zo goed als de trailers doen beloven!

Dorien IJtsma

No Comments

Post a Comment