Zie je jezelf als een efficiënte multitasker of ben je er helemaal geen fan van? Er is veel onderzoek gedaan naar multitasken en of het werkt of niet. Het antwoord is heel duidelijk, en daarover gaat deze blog. Lees verder op Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten).

Multitasken, werkt het wel of juist helemaal niet?

Is multitasken goed of slecht? Tot voor kort zou ik gezegd hebben dat ik best goed ben in multitasken, het stond zelfs als pluspunt op m’n CV. Mijn leven lang heb ik banen en baantjes gehad waarin er continu superveel taken op me lagen te wachten. Aan meerdere taken op hetzelfde moment werken was heel normaal. Lekker efficiënt en geen probleem, dacht ik.

Het is in onze dagelijkse levens zo makkelijk om verleid te worden om te gaan multitasken. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt, dat maar liefst een derde van de mensen geregeld met meer dan één informatiebron tegelijk bezig is. Nog snel die e-mail typen terwijl je met iemand aan het bellen bent, Facebook checken terwijl je aan het koken bent of Instagram terwijl je voor de buis zit. Met de snelle ontwikkeling van de technologie hebben we nu altijd en overal toegang tot de wereld. De verleiding om even snel tussendoor iets anders te doen is groot en we multitasken meer dan ooit. We denken dat we productief en goed bezig zijn, maar het tegendeel blijkt waar.

Gloria Mark, professor aan de Universiteit van Californië in Irvine, toonde met haar onderzoek aan dat mensen op hun werk gemiddeld om de drie minuten overschakelen op een andere taak. Je voor een langere periode focussen op één taak bleek niet de norm te zijn. In interviews klaagden veel mensen dat ze zich moe en gestrest voelden.

Volgens neuropsychiater Theo Compernolle hebben we nog niet goed geleerd hoe we om moeten gaan met al die afleiding en het vele switchen tussen van alles en nog wat. “Veel mensen denken dat ze kunnen multitasken, maar dat is een illusie. Ons brein is daar simpelweg niet toe in staat. Niemand kan twee denkprocessen tegelijk uitvoeren.” Zodra je twee dingen tegelijk doet, dan moet je je aandacht voortdurend heen en weer schakelen. Dit vele schakelen heeft nadelen. Het blijkt dat het ons eerder langzamer, slordig en moe maakt, dan dat het efficiënt is.

“All of that switching we call multitasking, comes at a neurobiological cost. It depletes essential neuro-resources that you need for actually doing things and thinking things.”
Dr. Daniel J. Levitin

Probeer jezelf daarom te trainen door je op één taak te focussen en die af te maken voordat je verder gaat met de volgende. Meditatie is een geweldige tool om je focus te oefenen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van waar je focus ligt. Door meditatie leer je je aandacht op één ding te richten. In de praktijk betekent dit, dat je met meer aandacht de items van je to-do lijst kan afronden, je beter werkt verricht en minder uitgeput raakt van het werk dat gedaan is.

Hoe lang is jouw to-do lijst op een gemiddelde dag? En hoeveel dingen op je lijstje zijn echt prioriteiten? Onze levens worden drukker en drukker en soms lijkt alles een prioriteit. Blijkbaar zijn onze hersenen er niet voor gemaakt om aan meerdere taken tegelijkertijd te werken. Het druk hebben hoeft niet automatisch te betekenen dat je productief bezig bent. Ook niet als je jezelf ziet als een fervent multitasker. Ga eens na hoe het zit met jouw focus. Ben je vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig? Of maak je eerst iets af voordat je aan het volgende begint? Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat ik er naast zat. Ik heb ontdekt dat ik het veel fijner vind om me op één ding te focussen en het afmaak, voordat ik aan het volgende begin!

Heb je moeite om je te focussen? Dan zou je kunnen proberen om te mediteren, ook al is het maar 5 minuten per dag. In onze gratis mini-cursus met 5 tips en 5 opdrachten leer je de basis van mediteren. Je kunt de cursus hier downloaden. Of ga gelijk een stapje verder en doe onze cursus: ‘Leer de basis van mediteren in 1 week’!


Downloadable online cursus waarmee je de basis van mediteren in 1 week onder de knie zult krijgen. Aan de hand van een praktische no-nonsense kijk op meditatie, zul je in deze cursus leren welke meditatietechniek het beste bij je past en hoe je van mediteren een gewoonte kunt maken. Voor meer info check: https://listentoday.com

Dorien IJtsma

No Comments

Post a Comment