Compassie en vriendelijkheid is iets waar de wereld best iets meer van kan gebruiken. Hersenonderzoek toont aan dat we ons niveau van compassie, veerkracht en empathie zelf in de hand hebben. Dit alles door middel van 1 simpele techniek. Lees verder en vind uit hoe makkelijk het is op de blog van Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten).

Je realiteit veranderen door meditatie? Het kan, ontdek hier hoe

Tenzin Gyatso, beter bekend als de huidige en veertiende Dalai Lama, is tachtig jaar geworden. ‘The Art of Happiness was het eerste boek dat ik ooit las van de Dalai Lama. Het is geschreven in samenwerking met de psychiater Dr. Cutler; de westerse sceptische psychiater die een gesprek aangaat met de oosterse boeddhist. Het was voor mij een echte eye-opener; het deed me voor het eerst nadenken over begrippen als compassie en vriendelijkheid, vanuit een oosters oogpunt en ik leerde dat ik mijn realiteit kan veranderen door meditatie. Zoals de Dalai Lama erover sprak had ik er nog nooit eerder iemand over horen spreken. De westerse blik en schrijfstijl van Dr. Cutler maakte een oosterse filosofie toegankelijk voor mij.

“When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen you may learn something new.”
Dalai Lama

De neurowetenschapper Richard Davidson, hoogleraar in psychiatrie en psychologie, ging ook een gesprek aan met de Dalai Lama. Hij was al meer dan 10 jaar bezig met onderzoek naar de effecten van stress, zorgen, angsten en depressie op onze hersenen, toen hij een vraag kreeg van de Dalai Lama die zijn leven op zijn kop zette. De vraag was: “Why have you been using the tools of modern neuroscience just to study anxiety, stress, fear and depression? Why can’t you use those same tools to study kindness and compassion?”

Ik zie mijn bewustzijn als een hele grote zaklantaarn. Waar ik die zaklantaarn op schijn, is wat ik ‘zie’, dit is mijn realiteit. Gelukkig betekent dat dus, dat ik de focus kan veranderen en ook mijn perceptie en realiteit. Zo veel mensen schijnen hun zaklantaarn op zorgen: zorgen over geld, zorgen over familie, zorgen over werk. Het is zo makkelijk om er door opgeslokt te worden, dat we soms vergeten naar de positieve dingen in het leven te kijken. Daarom vind ik het verhaal van Richard Davidson na de vraag van de Dalai Lama zo fascinerend.

“Sometimes, hearing the right question is just as critical as finding the right answer.”
Richard Davidson

Deze vraag zorgde er namelijk voor dat Richard zijn hele onderzoek omgooide en heroriënteerde. In plaats van de effecten van zorgen, stress, angst en depressie op onze hersenen te onderzoeken, richtte hij zijn onderzoek op compassie en vriendelijkheid.

Één van de eerste dingen die hij deed, was het laten overvliegen van boeddhistische monniken uit Tibet en Nepal, naar zijn onderzoekslaboratorium aan de Universiteit van Wisconsin in Madison om onderzoek te doen. De resultaten van dat onderzoek waren opmerkelijk. De hersenen van de vergevorderde Tibetaanse mediteerders verschilden enorm van de hersenen van ‘normale’ mensen. De studie toonde aan dat je door het beoefenen van meditatie je hersenen traint en het gevoel van compassie voor jezelf en voor je omgeving toeneemt. De monniken hadden hierdoor een dieper begrip voor alles om hen heen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat er in de hersenen van een persoon die regelmatig mediteert meer Gamma golven worden geproduceerd (elektrische golven waarmee hersencellen met elkaar communiceren. Hierdoor verhoogt het niveau van veerkracht en compassie. Daarnaast bevorderde specifieke focus op compassie tijdens hun meditaties een gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor empathie in een mens.

Het fascinerende aan dit verhaal en het onderzoek van Richard Davidson vind ik, dat we dus voor een deel controle hebben over de staat van onze hersenen. Door simpelweg te mediteren, kun je positieve eigenschappen als compassie, veerkracht en empathie verhogen en verbeteren. Als je meer compassie, veerkracht en empathie ervaart, zal dit ook een positieve invloed hebben op hoe je je realiteit ervaart. 

“If there’s a way we cultivate more positive minds, we can change the world for the better.”
Richard Davidson

Ik vind dat de wereld best wat meer vriendelijkheid en compassie kan gebruiken. Met meditatie begin je bij jezelf en je ervaart de mooie voordelen (van meer compassie, vriendelijkheid en empathie) voor jezelf. Als iedereen hiermee zou beginnen, dan kunnen we met zijn allen ook meer compassie en vriendelijkheid de wereld in brengen.

Nóg meer redenen om vaker te mediteren, ik ben weer gemotiveerd! Jij ook? 


PS. Mocht je nou zitten te trappelen om te beginnen, maar je weet niet zo goed hoe? Met onze online cursus ‘Leer de basis van mediteren in 1 week’ wordt alles duidelijk: de techniek, hoe je er een gewoonte van maakt, wat het precies is. Ook leer je dat het een stuk simpeler is dan je denkt, en de bovenstaande voordelen krijg je er allemaal gratis bij. 

 

Downloadable online cursus waarmee je de basis van mediteren in 1 week onder de knie zult krijgen. Aan de hand van een praktische no-nonsense kijk op meditatie, zul je in deze cursus leren welke meditatietechniek het beste bij je past en hoe je van mediteren een gewoonte kunt maken. Voor meer info check: https://listentoday.com

Dorien IJtsma

No Comments

Post a Comment