Iedereen wil gelukkig zijn en het liefst ook gezond. Soms als dat allemaal even niet lukt is het moeilijk om voor te stellen hoe je dat geluksgevoel weer terug krijgt. Aan de Harvard-universiteit doen ze al 78 jaar onderzoek naar wat de mens gelukkig en gezond houdt en hoe we gelukkig en gezond oud kunnen worden. De resultaten zijn bijzonder en handig voor de eerstvolgende keer dat je je geluksgevoel eventjes kwijt bent. Lees verder op Listen Today, online platform voor yoga, meditatie en gezonde voeding.

Het bestaat! een recept voor geluk

Hoe wordt je gelukkig? Wat is het geheim waardoor we ons goed voelen in het moment en gezond en tevreden ouder worden? Deze vragen lijken behoorlijk groot. Toch blijkt er een antwoord te zijn, en dat antwoord wordt gegeven door de Harvard-universiteit.

Soms gebeuren er dingen in het leven, waar je nooit op voorbereid kunt zijn. Iets waardoor alle bullshit even wegvalt. Zoiets is mij recentelijk overkomen. Wat ik heel belangrijk vind, is wat er overblijft als die bullshit wegvalt. Dat bleken echte vriendschappen, mensen op wie ik kan rekenen. ‘The Harvard Study of Adult Development’ is een onderzoek dat al 78 jaar gaande is en toont aan dat goede, hechte relaties het recept zijn voor gezondheid en geluk. Lees verder en vind uit hoe het precies zit.


“The good life is build with good relationships.”

Robert Waldinger

 

De studie begon in 1938 met 724 jonge mannen, allemaal met verschillende achtergronden. Eerst werden ze onderworpen aan een onderzoek dat bestond uit interviews met ouders, vrienden en familie, daarnaast werden ze medisch onderzocht. Elk jaar daaropvolgend werden de mannen opgezocht en kregen zij vragen over hun thuisfront en hun gezondheid. Van de 724 mannen leven er nog 60, ze zijn inmiddels in de 90. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het al zo lang gaande is en dus een uniek beeld geeft van het verloop van de levens van de betrokken personen. De onderzoekers hebben deze mannen gevolgd vanaf hun jeugd, in hun volwassen jaren en nu zelfs in hun bejaarde jaren. Dit geeft een enorm interessant beeld. Wat waren de ambities van de jonge mannen? En wat is daar uiteindelijk van terecht gekomen? En hoe kijken ze terug op hun leven?

Het onderzoek gaf een heel duidelijk antwoord op de vraag: wat houdt je gezond en gelukkig in je leven en hoe word je gezond en gelukkig oud? Hieronder de 3 belangrijkste lessen uit deze studie op een rij:

 

Sociale connecties zijn goed voor de mens, eenzaamheid is dat niet
De personen die sterk verbonden waren met vrienden, familie en hun omgeving waren gelukkiger, lichamelijk gezonder en leefden langer dan de personen die minder sociaal waren. Eenzaamheid bleek ongezond. Als je je eenzaam voelt en minder gelukkig bent, dan gaat je gezondheid en ook je hersenfunctie eerder achteruit , bovendien leef je minder lang dan iemand die niet eenzaam is.

 

Het verschil zit hem in de kwaliteit van je relaties
Als je betrokken bent bij veel conflict, dan is dat slecht voor je gezondheid. Huwelijken met veel onenigheid en zonder veel affectie, bleken slechter te zijn voor de gezondheid dan bijvoorbeeld een scheiding. Als je een goede, warme relatie hebt, werkt dat beschermend. De personen die het meest tevreden waren met hun relatie in hun 50er jaren, bleken het meest gezond te zijn in hun 80er jaren.

 

Goede relaties zijn gezond voor je hersenen
Goede relaties beschermen niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Als je in de 80 bent en voelt dat je echt op mensen kunt rekenen, zorgt dat ervoor dat je een scherper geheugen zult behouden. Het omgekeerde is ook waar, als je geen goede relaties hebt met de mensen om je heen en je wordt ouder, dan zorgt dit ervoor dat je geheugen ook sneller achteruit gaat. Een goede relatie hoeft trouwens helemaal niet te betekenen dat alles alleen maar rozengeur en maneschijn is. Een aantal van de echtparen die in de 80 waren kibbelden dag in dag uit, maar als het er echt op aankwam, dan konden ze op elkaar rekenen.

 

Maar hoe pak je dit nou aan?
Hoe wordt je gelukkig? Het kan dus simpelweg betekenen dat je scherm-tijd vervangt met mensen-tijd, of om iets nieuws te ontdekken met degene met wie je al lang samen bent, of door contact te zoeken met een familielid met wie je al jaren geen contact hebt gehad. Ook kun je je echt dankbaar voelen voor wat je hebt, voor wie je hebt. Veel van de jonge mannen in dit onderzoek geloofden dat rijkdom, beroemdheid en goede prestaties er voor zouden zorgen dat ze een tevreden leven zouden leiden. Maar keer op keer toont deze studie aan dat de personen die het meest gelukkig waren, de personen waren die zich verdiepten in de relaties met vrienden, familie en hun omgeving, hoe moeilijk en lastig relaties ook kunnen zijn.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp!

Dorien IJtsma

4 Comments
 • Feikje Boertjens

  January 25, 2017at15:20 Reply

  Mooi stuk! Vriendschap en liefde is waar het om gaat in het leven. Wederom bevestigt dit dat een glansrijke carrière en veel geld op de bank geen garantie is voor een gezond en gelukkig leven.

  • Dorien Ijtsma

   January 25, 2017at18:31 Reply

   Dank je Feikje!

 • Danielle Martin

  January 25, 2017at12:22 Reply

  Ik ben het er helemaal mee eens!!!

  • Dorien Ijtsma

   January 25, 2017at18:32 Reply

   Jippie!!

Post a Comment