Dit is beste betaalbare gezichtsreiniger en verzorging ooit, helemaal natuurlijk! Hét perfecte recept, plus gebruiksaanwijzing, voor een geniale oliemix die heelt, beschermt en hydrateert, zodat je huid optimaal kan functioneren. Lees meer en bekijk het recept op Listen Today (online platform voor yoga, meditatie en gezond eten).

Gezichtsreiniging methode met olie

Nooit eerder had ik hét reinigingsmiddel voor mijn gezicht gevonden. Bijna jaloers keek ik naar merk-trouwe vriendinnetjes die ‘hun’ product claimden als ‘het beste wat er is’, naar mensen die argeloos wat uit het rek trekken (in de supermarkt nog wel) of naar m’n vriend, die een hele mooie huid heeft zonder dat hij ooit iets reinigt of smeert. Ik had nooit een echte probleemhuid, maar het was verre van perfect: vaak trekkerig, en ook onzuiver op z’n tijd. Tot ik de ‘oil cleansing method’ ontdekte. Daar ben ik zo blij mee, dat ik het graag met je deel. 

Tuurlijk zijn onzuiverheden in je huid een resultaat van verschillende factoren zoals hormonen, bacteriën en dode huidcellen. Ook kan het zijn dat je huidirritaties hebt, omdat je iets eet waar je eigenlijk niet goed tegen kan. Toch kun je op z’n minst een reinigingsmiddel gebruiken waar je huid niet slechter van wordt, maar beter!

DE METHODE
Met een oliemix masseer je je huid; de olie gaat de poriën binnen en lost overtollige (hard geworden) olie en viezigheid op. Daarna gebruik je een heet washandje; de stoom die daarvan af komt opent de poriën, waardoor je de overtollige olie en viezigheid verwijdert. Verder heelt, beschermt en hydrateert de oliemix je huid, zodat het optimaal kan functioneren.

Er zijn ongetwijfeld mensen die helemaal blij zijn met reguliere reinigingsproducten, maar als je een gevoelige huid hebt zoals ik is dat niet het geval. Een reden hiervoor kan zijn dat het vaak een schuimmiddel en/of zeep bevat. Dit breekt talg (huidvet) af, terwijl dat juist heel hard nodig is om de huid soepel te houden. Je huid compenseert dit door meer huidvetten aan te maken en is dus of te droog, of te vet. Als je die huidvetten dan weer weg wast met nog meer zeep, droogt je huid meer en meer uit. Een andere reden is dat reguliere reinigingsproducten vaak geparfumeerd zijn, wat de huid kan irriteren.

Don’t get me wrong, er zijn fantastische biologische merken met superfijne producten. Daar trakteer ik mezelf ook wel eens op. Maar deze relatief goedkope methode is nu toch onze favoriet!

HOE WERKT HET DAN?
Dat is eigenlijk heel simpel:

 • Maak een geschikte olie-mix
 • Masseer de olie zachtjes in je gezicht, voor een paar minuten (minstens één). Zoals je zult merken, wordt alle make-up ermee verwijderd. Ik begin, als ik mascara op heb, vaak met m’n ogen en verwijder het ergste dan even met een watje. Die pandabeer-slash-gothic-look is het gewoon niet helemaal.
 • Maak een washandje nat met stomend heet water; met kouder water zullen je poriën namelijk niet open gaan.
 • Bedenk je gezicht met het hete washandje, zo gauw je de hitte kunt verdragen.
 • Dep daarna alle olie weg. Soms is het nodig om het washandje in heet water uit te spoelen en het nog een keer te doen. Onzuiverheden, dode huidcellen en bacteriën worden zacht weggeveegd uit alle poriën.
 • Als je huid een beetje trekt kun je eventueel een drupje van je oliemix in je handen wrijven en op je vochtige huid aanbrengen. Uiteindelijk heb je dan helemaal geen gezichtscrème meer nodig. Zelf gebruik ik nog wel een crème, maar daarover een andere keer meer.

 

RECEPT

Er zijn zoveel verschillende soorten oliën met allemaal fantastische werkingen. Verder heeft iedereen net een andere huid, dus ga gewoon proberen! Het is belangrijk om voor biologische, koudgeperste plantaardige olie te kiezen, omdat die voedingstoffen, vitaminen en vetzuren bevatten. Op deze website staan de soorten oliën uitgebreid beschreven, wij vonden dat een handig startpunt om te gaan proberen, en wel in deze verhoudingen:

 • 4/6 basisolie: zonnebloem, sesam of abrikoospit (voor ieder huidtype) of amandel (voor de gevoelige huid)
  Mijn favorieten zijn sesam en amandel, maar ik heb abrikoospit nog niet geprobeerd.
 • 1/6 reinigende olie: wonderolie (castorolie voor een onzuivere huid; deze olie is talg-oplossend en vinden wij daarom niet zo geschikt ), rode palm (voor diep reinigen en vitamine E), hazel- of walnootolie (voor een acne-gevoelige huid)
  Mijn favoriet is rode palm. Nadeel: je moet ‘m wel een warm maken, want hij is hard.
 •  1/6 verzorgende olie: tarwekiem (voor een ouderwordende huid, tegen rimpels), jojoba (voor een gevoelige, droge huid), avocado (voor de droge, oudere huid), sheabutter (voor een droge huid)
  Ik heb tot nu toe alleen avocado-olie geprobeerd en die bevalt heel goed.
 • evt. nog 1% etherische olie (1% is ca. 10 druppels op 50ml basisolie); ik doe dat zelf niet. 

Er bestaat een complete website over deze methode. Daar adviseren ze de methode alleen toe te passen voordat je naar bed gaat, want je huid zou trekkerig kunnen worden als je het te vaak doet. Mijn ervaring is dat als je de juiste oliemix hebt gevonden, je huid niet meer trekkerig wordt. En als je verfrommeld uit bed komt is een gezichtsmassage met olie dé way to go!

Wees wel gewaarschuwd: sommige mensen merken dat hun huid even moet wennen en krijgen last van onzuiverheden. Blijkbaar zitten er dan verstoppingen, die met deze methode ineens oplossen. Wij hadden daar zelf geen last van, maar mocht dat wel het geval zijn: zet even door!

Wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons hieronder weten!

Robien Hali

No Comments

Post a Comment