Heb je al gehoord van de hype 'forest bathing'? Het is zoiets als relaxed door het bos slenteren, voor een betere gezondheid. In Japan is dit fenomeen uitgebreid onderzocht en toen er bewijzen waren voor een betere gezondheid door zo'n simpele en goedkope methode, is het geïntroduceerd als onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma. Als in 1982, dus waar wachten wij nog op? Lees hier 'hoe het moet' en wat er zo goed aan is: https://listentoday.nl/forest-bathing/

Forest bathing, waarom we deze hype serieus moeten nemen

Is forest bathing gezond? In 1982 introduceerde de Japanse regering shinrin-yoku, vrij vertaald forest bathing, als onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma. Forest bathing betekent niet letterlijk een bad in het bos nemen, maar dat je je ‘onderdompelt’ in het bos. Met als doel om mensen op een simpele manier écht in contact te brengen met de natuur

 

Forest bathing: wat is het eigenlijk?

Het idee achter forest bathing of shinrin-yoku is niet dat je gewoon een rondje door het bos wandelt, hoewel dat natuurlijk ook heel fijn kan zijn. De bedoeling is om de omgeving echt in je op te nemen, door je zintuigen open te stellen. Dit doe je terwijl je rustig door het bos wandelt, zonder haast en zonder afleiding. We zijn zo gewend om zo snel mogelijk van A naar B te gaan, dat het best een uitdaging kan zijn om ontspannen te zijn in de natuur. En echt te kijken naar bijvoorbeeld de verschillende kleuren groen om je heen, te luisteren naar de takjes onder je voeten, de wind door de bladeren en naar de vogels, om de geuren van het bos te ruiken en om te voelen hoe de temperatuur is. 

 

 

Waarom moeten we dat doen?

Forest bathing wordt gezien als een medisch verantwoorde methode om jezelf te unpluggen. Sinds de introductie van shinrin-yoku is er veel onderzoek geweest naar de werkzaamheid van dit fenomeen. De vele gezondheidsvoordelen bleken onder andere: verlaging van de bloeddruk, glucosewaarden en stresshormonen. Het is ook bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur helpt tegen depressie, je focus verbetert, je creativiteit verhoogt en ervoor zorgt dat je je energieker voelt. Kortom, is forest bathing gezond? Ja! Het bos is sowieso goed voor je, en helemaal als je het met al je zintuigen meemaakt. 

 

Mijn ervaring

Ik heb 10 jaar in Nieuw-Zeeland gewoond en mijn ervaring is dat het dagelijks leven en de natuur daar veel meer hand in hand gaan. Maar ook sinds ik weer terug ben in Nederland ben ik veel in de natuur te vinden. Het geeft me rust en kalmeert mijn hoofd als ik het te druk heb. Maar ik betrap mezelf er wel op, dat  ik af en toe, als ik met Eddie het bos in ga, toch ‘even snel’ dat rondje doe. Dan ben ik stiekem toch al bezig met wat ik na de wandeling allemaal gepland heb, of waar ik daarvoor mee bezig was. En doe ik dus niet aan forest bathing, want je kan niet met je hoofd al bij toekomst zijn, of nog in het het verleden, terwijl je tegelijkertijd al je zintuigen open stelt. Ik ga er meer op letten, om me echt onder te dompelen in het bos, in de natuur. Doe je mee? 

Mocht je nou ook meteen zin hebben in een bos avontuur, hier kun je onze favoriete herfstwandelingen vinden. Die zijn het hele jaar door prachtig om te doen, zodat je dit fenomeen forest bathing meteen uit kunt proberen in een mooi bos!

Dorien IJtsma

2 Comments
 • dAAn

  October 17, 2017at18:40 Reply

  Zó waar! Ik word ook altijd heerlijk rustig in het bos. Op de grond liggen en naar de bomen kijken is mijn favoriete bezigheid!!

  • Robien Hali

   October 17, 2017at21:04 Reply

   Jaaaa heerlijk is dat! Helemaal nu de blaadjes naar beneden dwarrelen.

Post a Comment