Sowieso wil je niet naar zweet ruiken. Ook wil je niet het risico lopen dat je borstkanker krijgt. Daarom is het goed om je te verdiepen in wat je onder je oksels smeert. De uitkomst van mijn onderzoek staat in deze blog van Listen Today (online platform voor meditatie, yoga en gezonde voeding), plus een recept voor een super-deo (5 minuten werk, nooit meer een zweetlucht). Klik verder om de blog te lezen.

DIY: deodorant

Het kan een gevoelig onderwerp zijn, een zweetlucht. Sommige mensen hebben er meer last van dan andere mensen. Soms pas ik iets aan in een winkel en dan ruikt het kledingstuk al naar zweet, bah. Dat wil je niet op je geweten hebben. En je wil ook niet dat iedereen z’n neus ophaalt als je voorbij komt, omdat je naar zweet ruikt. Er zijn mensen die het niks kan schelen, dat is een ding wat zeker is. Ook zijn er mensen die er helemaal geen last van hebben, van een vieze lucht. Bij mij wisselt het, het ligt aan de tijd in de maand, de temperatuur en aan wat ik gegeten en gedronken heb. Dus ik moet wel een goede deodorant hebben. Bovendien ben ik nogal een pietje precies met het innemen en smeren van chemicaliën; dat doe ik dus liever niet. Ik heb er behoorlijk wat onderzoek gedaan naar een natuurlijke deo die werkt, en deze blog is een samenvatting daarvan. Het scheelt je namelijk een hoop zoeken als je hier ook interesse in hebt. Als je gewoon een goede deodorant wilt maken van natuurlijke ingrediënten, kun je gewoon doorscrollen naar het recept onderaan deze blog :-).

ANTIPERSPIRANTS
Je hebt deodorants op de markt, en antiperspirants. Deodorants verhullen de geur, antiperspirants sluiten tevens de zweetklieren af, waardoor je dus tijdelijk niet zweet. Of ze gevaarlijk zijn of niet, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. De grootste angst is dat het risico op borstkanker wordt vergroot. Er zijn instanties die onderzoek hebben gedaan en zeggen dat deodorants en antiperspirants, en dan met name het ingrediënt aluminium, zonder problemen kan worden gebruikt. Het zijn grote namen die dat verkondigen, namelijk de American Cancer Society (voor als je interesse hebt, dit is het artikel en het American National Cancer Institute (met dit artikel. Ik vind het niet zo overtuigend, want eigenlijk zeggen ze: “we weten het nog niet” (daarover gaat dit artikel). Deze quote slaat de spijker op z’n kop:

“Absence of evidence is not evidence of absence.”
– Dr. Philip Harvey, editor-in-chief of the Journal of Applied Toxicology

 

Daarnaast onderzoekt men gewoon door en uit andere onderzoeken blijkt dat er een link is tussen bepaalde stoffen in deodorant en borstkanker (voor als je interesse hebt, dat zijn deze en deze. Verder is er ontdekt (in dit onderzoek) dat de samenstelling van de bacteriën onder je oksel verandert door het gebruikt van een antiperspirant, en niet ten goede. De hoeveelheid ‘slechte’ bacteriën wordt vergroot, en de hoeveelheid niet of minder geur veroorzakende bacteriën wordt verkleind. De balans verandert dus, en wel de verkeerde kant op. Dat zou betekenen dat je dus voor altijd aan dat spul vast zit.

 

WHAT TO DO?
Dus tja, wat moet je hier nou mee? De beschikbare informatie is ten eerste tegenstrijdig en ten tweede zijn de wetenschappers nog lang niet klaar met dit onderwerp. Ik zal het zelf niet gaan uitvinden, ik ben nog steeds blij dat de wekelijkse scheikunde klassen op het VWO verleden tijd zijn. Tot er meer bekend is, gebruik ik gewoon m’n intuïtie. Ik weet dat er veel mensen zijn die dat geen solide basis vinden, maar ik wel. Ik heb op basis daarvan en al het onderzoek wat ik heb gedaan besloten dat ik zo min mogelijk chemicaliën op m’n lichaam wil smeren. Ingrediënten die in de onderzoeken als mogelijke factoren voor borstkanker worden genoemd zijn onder andere: aluminium, parabenen, triclosan, phthalates en parfum. En dan hebben ze het over deze afzonderlijke stoffen. Wat al helemaal niet bekend is: hoe de verschillende stoffen samenwerken als je meerdere producten tegelijk gebruikt. Daarnaast pleit ook onderstaand zinnetje voor natuurlijke cosmetica:

 

“When you eat something, it’s broken down by your liver and digestive system. But when you put something on your skin, there are times when it can enter your bloodstream without being metabolized.”
Heather Patisaul, Ph.D., Associate Professor at the North Carolina State University

 

Je lichaam neemt wat je op je huid smeert direct op. Het komt precies in die vorm in je bloedbaan, zonder dat het eerst door het spijsverteringskanaal wordt afgebroken zoals dat met voedsel gebeurt. Tegen de tijd dat je ontbijt in je bloed terecht komt (dat het naar de cellen brengt), is het het verteerd tot iets wat je lichaam begrijpt, waar het iets mee kan.

 

ZWEET
En toen begon de zoektocht naar een natuurlijke deodorant. Ik heb daarvoor eerst onderzocht hoe het eigenlijk werkt, zweten. Dat is als volgt. Je hebt twee soorten zweet:

– Eccriene klieren produceren een heldere zoute vloeistof over heel je lichaam wanneer de temperatuur stijgt, dit koelt je lichaam af.

– Apocriene klieren produceren een olie-achtige substantie op een aantal plekken in je lichaam, onder andere je oksels. Dit gebeurt als reactie op bijvoorbeeld stress, sommige medicijnen en medische condities, bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld ui, knoflook, kerrie, vlees, alcohol) en suiker. De substantie is geurloos, maar de bekende geur ontstaat in combinatie met bacteriën die de vloeistof afbreken. Ze produceren dan een product dat verdampt; daardoor komt de geur. Niet alle bacteriën die in je oksels wonen (en dat zijn er meer dan het aantal mensen op aarde heb ik wel eens gelezen) veroorzaken een vieze geur. Het verschilt van persoon tot persoon of je meer goede bacteriën hebt, die geen geur veroorzaken, of slechte, waardoor de geur ontstaat.


Ik snap inmiddels wat beter wat het doel is van een natuurlijke deodorant.
Het zweten blokken, zoals bij een antiperspirant: nee. Bacteriën doden die de geur veroorzaken: ja. Uiteraard gebeurt er intern ook een hele hoop en kan een goed dieet en bijvoorbeeld veel water drinken je enorm helpen. Maar dat zou een blog op zichzelf zijn. Dit gaat puur over de buitenkant, over een natuurlijk middel dat bacteriën doodt die de geur veroorzaken. Hieronder zijn een aantal manieren om dat te doen:

 

 1. Je kunt besluiten niks te gebruiken, zodat de bacteriën onder je arm kunnen balanceren. Als het goed is en als je gezond bent zou er dan geen geur moeten ontstaan. Tot de balans er is, kun je twee keer per dag je oksels wassen met een natuurlijke zeep tegen de geur.
 2. Je kunt met een schijfje citroen onder je arm wrijven. Het citroenzuur in citroenen en limoenen doden namelijk de geur-producerende bacteriën. Sommige mensen laten het zitten, het zuur werkt dan door als deodorant. Andere mensen wassen het er na een paar minuten af en gebruiken dan alsnog een (natuurlijke) deodorant.
 3. Witte of appelcider azijn als deodorant. Deze oplossing heeft dezelfde werking als citroen. Doe wat azijn op een wattenschijfje en wrijf het onder je oksels. Dit werkt voor mij echt heel goed, ik heb alleen niet altijd zin in die geur, vandaar dat ik ook fan ben van onderstaand recept. Of vul een spuitflesje met half water, half appelcider azijn en spuit het onder je oksels. 
 4. Baksoda met een beetje water. Dip je vingers eerst onder de kraan en dan in een bakje baksoda en smeer dat onder je arm. Bij sommige mensen veroorzaakt het uitslag, dus probeer het voorzichtig op een klein stukje huid. Ik heb daar eens in de paar maanden last van, dan gebruik ik het gewoon een paar dagen niet.
 5. Een oplossing met teatree-olie. Teatree-olie is anti-bacterieel. Verdun 2 of 3 druppels in 30ml water en gebruik dat als deodorant.
 6. Kokosolie is ook antibacterieel en kun je als deodorant gebruiken. Het is ook perfect om onder je armen te smeren als je je oksels hebt geschoren. Gebruik je het als deodorant, doe er dan een drupje teatree-olie in en dan zit je helemaal goed.
 7. Of maak het recept hieronder, dat is een deodorant die je in 5 minuten door elkaar mixt en bij mij en Dorien altijd werkt.

 

EEN NATUURLIJKE DEO DIE WERKT
Dit recept heb ik gevonden heb op de website van de Wellness Mama, check het originele bericht hier. Je mixt kokosolie (helpt de schimmels, gisten en bacteriën te doden) met baksoda (dat helpt om de geur te neutraliseren) en arrowroot poeder (dat helpt om vocht te absorberen). Daaraan kun je voor de geur of extra functies (zoals de genoemde teatree-olie, dat anti-bacterieel is) nog wat essentiële oliën naar keuze aan toevoegen.

 

Sowieso wil je niet naar zweet ruiken. Ook wil je niet het risico lopen dat je borstkanker krijgt. Daarom is het goed om je te verdiepen in wat je onder je oksels smeert. De uitkomst van mijn onderzoek staat in deze blog van Listen Today (online platform voor meditatie, yoga en gezonde voeding), plus het recept voor een super-deo (5 minuten werk, nooit meer een zweetlucht). Klik verder om de blog te lezen.

 

Voor een klein potje (wat ik je aanraad; het is goed om het eerst uit te proberen) gebruik ik:

 • 6 EL kokosolie (geurloos en biologisch, van bijvoorbeeld Royal Green, Omega & More of Ekoplaza)
 • 4 EL baksoda (ik gebruik Stevija Baksoda)
 • 4 EL arrowroot poeder (ik gebruik die van Terrasana)
 • Eventueel etherische oliën (bij mij hangt de keuze daarvan af van welke ik in huis heb en soms laat ik het ook zitten)

Mix de bakingsoda en arrowrootpoeder eerst door elkaar, en vermeng het dan met de kokosolie. Als de kokosolie heel hard is, kun je het even au bain-marie zacht maken voordat je het door elkaar mengt. Voeg dan eventueel een paar drupjes etherische olie toe. Het poeder zakt snel naar de bodem, dus je kunt het mengsel het beste gelijk even in de koelkast zetten om het snel hard te laten worden. Er zijn mensen die (vooral in het begin) een beetje uitslag krijgen van de baksoda. Je kunt de hoeveelheid daarvan dan verminderen en check ook even of het niet van de etherische olie komt. Lavendel bijvoorbeeld ruikt heel lekker, maar sommige mensen reageren er heftig op (heb ik zelf geen last van). Wat de Wellness Mama me ook heeft geleerd is dat het slim kan zijn om een oksel detox te doen, om het proces naar een goede balans van de bacterien te versnellen. Soms verergert de geur namelijk tijdelijk in het proces. Haar recept vind je hier. In de winter wordt de kokosolie wel heel hard, dan gebruik gebruik ik soms in plaats van 6EL kokosolie 3EL kokos- en 3EL sheaboter. Je kunt ook half sheaboter – half olijfolie gebruiken, maar dat heb ik zelf nooit getest. Soms koop ik een natuurlijke deodorant, ik heb alleen de perfecte nog niet gevonden. Een tijdje werkte de Weleda Salvia deodorant, maar op een gegeven moment niet meer. Toen gebruikte ik de No Sweat deodorant van de Ohm Collection (Blossom). Die werkt heel goed, maar ik kreeg er na een aantal maanden wel lichte uitslag van. Afwisseling is dus belangrijk.


Dat was het dan, de samenvatting van het onderzoek wat ik in de loop van de jaren heb gedaan. Hopelijk bespaar ik je wat zoekwerk en heb je er wat aan!
Als je zelf nog een goede tip hebt, laat het ons en de andere lezers hieronder dan alsjeblieft lezen. En vond je het leuk om je eigen deodorant te maken en vraag het naar meer? In deze blog lees je alles over het maken van je eigen gezichtsreiniger. Goedkoop, makkelijk en anti-rimpel!

 

DIY: deodorant


Voorbereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 0 min
Hoeveelheid / aantal personen: 150ml
Speciale benodigdheden: een glazen potje

 

Ingrediënten
 • 6 el kokosolie
 • 4 el baksoda
 • 4 el arrowroot poeder
 • eventueel etherische oliën

 

Instructies

Mix de bakingsoda en arrowrootpoeder eerst door elkaar, en vermeng het dan met de kokosolie. Als de kokosolie heel hard is, kun je het even au bain-marie zacht maken voordat je het door elkaar mengt. Voeg dan eventueel een paar drupjes etherische olie toe. Het poeder zakt snel naar de bodem, dus je kunt het mengsel het beste gelijk even in de koelkast zetten om het snel hard te laten worden.

In de winter wordt de kokosolie nogal hard, je kunt dan 3el kokos- en 3el sheaboter gebruiken of half sheaboter – half olijfolie (die laatste optie heb ik nooit getest).

 

Zin om nog meer cosmeticaproducten zelf te maken? Probeer dan deze olie, om je gezicht te reinigen. En heb je helemaal geen zin om zelf deo te maken? Dan is deze collectie een echte aanrader, toxic-free en aardig voor mens en aarde wat de productie betreft.

Robien Hali

2 Comments
 • Yolanda /KnusseHuis/

  May 24, 2018at23:17 Reply

  Goed geschreven, het is belangrijk om mensen over te brengen

  • Robien Hali

   June 27, 2018at19:45 Reply

   Dankje Yolanda!

Post a Comment