Toen de 80-jarige buurvrouw mij uitnodigde voor een glas bubbels wist ik niet wat me te wachten stond. Deze vrouw bleek vol met wijsheden te zitten waar ik nog heel wat van kan leren. In deze blog heb ik de wijze parels van de buurvrouw samengevat, 80 jaar levenservaring op een rijtje. Lees verder op Listen Today, online platform voor yoga, meditatie en gezonde voeding.

De pareltjes van de buurvrouw

Wijsheden om het lever leuker te maken, wie wil daar niet alles over horen? De nieuwe buurvrouw kwam op een dag kordaat op me af gelopen. Ze zag eruit als een goedgeklede oudere vrouw met een grote glimlach op haar gezicht. Enthousiast begon ze zichzelf voor te stellen en voordat ons gesprek was beëindigd, had ze me uitgenodigd om een keer een glas wijn bij haar te komen drinken. Wow, dacht ik, wat een gezellige spontane buuf!

“Remember to keep room for what you don’t know.”
Chani Nicolas

 

Het duurde dan ook niet lang of ik zat met de buurvrouw aan een glas bubbels, want volgens haar moet je dat regelmatig doen om het leven te vieren. “Je moet elke dag iets van het leven maken”, vertelde ze me. “Het leven is zo voorbij, niet bij de pakken gaan neerzitten.” Ik vind eigenlijk dat ze groot gelijk heeft. Naarmate ik mijn 80-jarige buurvrouw beter leerde kennen, kwamen er meer van dat soort wijsheden voorbij.

In deze blog heb ik de wijsheden van de buurvrouw op een rijtje gezet. Wijsheden uit een 80-jarig leven vol geluk en ongeluk. Ik deel ze met je, want zulke pareltjes kom je niet elke dag tegen.

Je moet er elke dag iets van maken
Het leven bestaat uit lot en noodlot, dat is gegarandeerd. Het enige waar wij als mens iets aan kunnen doen, is hoe we erop reageren. Niemand schiet er iets mee op als je elke keer wanneer er iets mis gaat bij de pakken neer gaat zitten. Als je accepteert dat het sowieso soms meezit en soms niet, dan kun je er voor kiezen om het minder invloed te laten hebben. Zoals de buurvrouw zegt: “Het heeft geen zin om tegen de rivier in te zwemmen, je moet met de flow van het leven meegaan.” Accepteer het leven zoals het is, en als je iets anders wilt, dan verander je het.

Het leven is te kort om te zeuren
Soms betrap ik mezelf erop dat ik me focus op de dingen die ik niet leuk vind in mijn leven, of wat ik anders had kunnen doen in het verleden. Bijvoorbeeld die ene irritante collega, het eeuwige geldgebrek of dat het net gaat regenen als ik met Eddie uit wil. De wijze raad van mijn buuf is: “Deal with it.” Zij vindt dat zoveel mensen zeuren over dingen, daar heeft ze helemaal geen tijd voor. Als je begint te zeuren waar ze bij zit, krijg je het te horen ook. “Het leven is toch prachtig?”, zegt ze. “Je hebt altijd de keuze om te kijken naar wat je wél hebt, in plaats van naar dat halflege glas.” Haar glas is overduidelijk halfvol.
Ze heeft een bewogen leven gehad. Ze is twee keer getrouwd geweest: één keer ongelukkig, de tweede keer gelukkig, en nu is ze weduwe. Haar jeugd was niet makkelijk, maar ze zegt dat dat het verleden is. Het heeft geen zin om daar achteraf over te gaan zeuren. “Gewoon vooruit blijven kijken.” Haar vrolijke Amsterdamse vader zei vroeger altijd: “Je zorgen maken over geld? Je lust toch brood, dan zul je ook nooit honger hebben!”

We leven sneller en sneller, ontspannen is ook belangrijk!
“Vroeger werkten de mensen ook heel hard, net als nu, maar vroeger wist men wel hoe je je daarna kon ontspannen.” Tegenwoordig gaat alles snel, snel, snel. We zijn altijd bereikbaar en even ontspannen zitten, met rust in onze kont, is iets wat we maar bar slecht kunnen, volgens de buurvrouw. Met elkaar zitten, met elkaar ontspannen en naar elkaar luisteren is belangrijk voor haar. Ze vindt dat iedereen altijd haast heeft. Als ik bij haar in de tuin zit, dan straalt ze ook een enorme rust uit. Dan is ze ontzettend aan het genieten van waar ze zit en van ons gesprek op dat moment.

Blijf veel met jonge mensen omgaan
Het leven is niet meer zoals het vroeger was. Daarom is het volgens de buurvrouw  belangrijk om met jonge mensen om te blijven gaan, te horen wat er in hun wereld omgaat. Ze maakt er een punt van om niet vastgeroest te raken in haar eigen generatie. “De tijden veranderen altijd”, zegt ze. Ik ben het helemaal met haar eens. Het is zo makkelijk om te denken: “En zo is het en niet anders”, maar elk mens heeft een ander perspectief, een andere belevenis. Het is voor de buurvrouw dan ook heel belangrijk om veel met mensen te blijven praten en om naar elkaar te luisteren. Er gaat bijna geen dag voorbij of er is iemand, van wat voor leeftijd dan ook, bij haar op bezoek. Soms heeft ze ‘s ochtends iemand op de koffie, ‘s middags visite voor de lunch en ‘s avonds gasten voor het diner. En tussendoor kom ik dan ook nog langs gewandeld. Door haar leer ik veel nieuwe mensen kennen. Met mensen praten over hun leven kan zo inspirerend zijn en ik vind het net als de buurvrouw belangrijk om mijn blik open te houden. “Het is makkelijk om een oordeel klaar te hebben over anderen, maar aan iedereen mankeert wel wat, het is veel leuker om te kijken naar de dingen die je gemeen hebt.” Tja, daar heeft ze helemaal gelijk in.

De buurvrouw heeft haar hele leven een eigen bedrijf gehad, altijd hard gewerkt. Hoewel haar man een goedlopend bedrijf had, vond ze het belangrijk om zelfstandig te blijven. Toentertijd was dat niet zo normaal als nu. Het gebaande paadje heeft de buurvrouw nooit belopen. Ze heeft altijd naar haar hart geluisterd. Dit soms tot grote frustratie en schaamte van haar moeder, want: “Wat zullen de buren wel niet denken?”

Al met al vind ik het ontzettend leerzaam om met mijn buuf te kletsen, iemand die misschien niet altijd heeft gedaan wat er van haar verwacht werd, maar die haar hart heeft gevolgd en daardoor heel duidelijk weet wie ze is. Naar je hart luisteren en doen wat je echt wilt, kan gepaard gaan met soms mensen teleurstellen of niet het perfecte kind zijn. Zelf vind ik het belangrijk om te doen waar je hart sneller van gaat kloppen, hierover zijn mijn nieuwe vriendin de buurvrouw en ik het in ieder geval helemaal met elkaar eens.

Dorien IJtsma

2 Comments
 • Janine

  September 16, 2016at21:45 Reply

  Goeie buurvrouw zeg! Dat er nog maar veel koffies en bubbels bij haar gedronken mogen worden

  • Dorien Ijtsma

   October 15, 2016at13:51 Reply

   Helaas is ze weer naar Spanje, maar het was zeker gezellig en leerzaam 3 maanden lang!

Post a Comment