Binaural beats helpen je hersenen om op een bepaalde frequentie te functioneren. In 1859 is dit ontdekt en sindsdien uitgebreid onderzocht en getest. Een goede reden om het een keertje te proberen, want binaural beats kunnen je helpen bij concentratie, meditatie, studeren, ontspanning en om in slaap te komen. Lees verder op Listen Today, online platform voor yoga, meditatie en gezonde voeding.

De interessante wereld van binaural beats!

Heb je ooit wel eens gehoord van binaural beats? Dat is een audiotechnologie die je helpt om in een bepaalde state of mind te komen, zoals die van ontspanning, diep nadenken en oplossingen vinden, of concentratie. Superhandig toch? Hoe dit precies werkt en hoe jij er ook gebruik van kunt maken, ga ik je in deze blog uitleggen (plus oefening!).

Binaural beats gebruikt geluidsgolven die je hersenen helpen om op een bepaalde frequentie te functioneren. Deze technologie werd al in 1859 ontdekt en is sindsdien uitgebreid onderzocht en getest. Hersenactiviteit wordt gemeten in frequenties. Deze zijn meetbaar door het aantal golfjes of trillingen per seconde, uitgedrukt in Herz. Daar komt de naam ‘hersengolven’ dus vandaan. De snelle hersengolven zijn verbonden met het actief naar buiten gericht zijn en de mogelijkheid om geconcentreerd te werken. Hoe langzamer de hersengolven, hoe meer de aandacht naar binnen is gericht.

Het werkt als volgt. Als je naar binaural beats luistert, komt er een bepaalde frequentie het ene oor binnen en een andere specifieke frequentie je andere oor binnen. Je hersenen zullen vervolgens proberen om het verschil tussen de frequenties te compenseren. Op deze manier worden ze geholpen om op een specifieke hersengolf te werken.

Ik vind het zelf heel fijn om binaural beats te gebruiken als ik mediteer. Het helpt me om te ontspannen en om in een meditatieve staat te komen. Maar ook als ik een dag achter de computer zit om te schrijven, gebruik ik specifieke binaural beats die me helpen om me te concentreren, diep na te denken en met oplossingen te komen.

 

Hieronder volgt een uitleg van de verschillende hersengolven en ook wat voor staat ze met zich meebrengen. Lees nog even verder of scroll naar beneden voor voorbeelden van elke frequentie.

 

Gamma 36 Hertz en hoger: gamma gaat over denken en het vinden van oplossingen. Ze komen voor bij een mentale activiteit zoals studeren, problemen oplossen, organiseren en multitasken.
Bèta  12-36 Hertz: als je hersenen bèta-golven produceren ben je actief en op de buitenwereld gericht. Bèta-golven zijn van groot belang als je een taak uit wilt voeren waarbij je je moet concentreren.
Alfa 8-12 Hertz: alfa gaat over rust en meditatie. Ze worden geproduceerd als je in een staat van mentale rust en ontspanning bent.
Theta 4-8 Hertz: deze hersengolven kunnen worden geassocieerd met creativiteit, inspiratie, dromen en ‘beeldend denken’. Theta wordt bereikt in diepe meditatie en kan inzichten, informatie en wijsheden geven.
Delta 1-4 Hertz: je hersenen werken op deze frequentie als je in diepe slaap bent.

Je hebt zelf ook invloed op de frequentie van je hersengolven. Als je als volwassene actief bezig bent en geconcentreerd nadenkt dan is je focus naar buiten gericht en zijn de bèta-golven actief. Je kunt dan bijvoorbeeld heel bewust terugschakelen naar alfa-golven, die we ervaren in rust en in meditatie. Alleen al je ogen dichtdoen helpt daarbij. Als je merkt dat je gestrest bent, sluit dan even je ogen en doe de onderstaande ademhalingsoefening. Je zult merken dat je dan vrij eenvoudig kan terugschakelen naar de alfa-staat en tot rust komt.

 

OEFENING:
Adem rustig en niet te diep in, adem vervolgens langzaam uit en leeg je longen. Pers het laatste beetje lucht eruit door je buikspieren licht aan te spannen, houd even vast en adem weer rustig in. Zorg ervoor dat je langer uitademt dan dat je inademt. Herhaal deze oefening een aantal keer met gesloten ogen.

 

Het duurt even voordat je geest zich kan ontspannen en zich kan overgeven aan de binaural beats. Als je het een keer wilt proberen, probeer er dan minstens 15-30 minuten voor uit te trekken. Op YouTube is een scala aan binaural beats te vinden. Sommige beats zijn gemixt met een rustig muziekje. Deze vind ik fijn, probeer ze eens uit op basis van wat je nodig hebt. Gebruik wel een koptelefoon; het is wel mogelijk zonder, maar het is 80% meer effectief mét.

 

Binaural beats uitproberen

 

Ben je geïnteresseerd in mediteren en heb je het gevoel dat het goed voor je zal zijn? Dan is de online cursus ‘Leer de basis van mediteren in week’ misschien wat voor jou! Daarmee krijg je niet alleen stap voor stap de basis van mediteren onder de knie (wat is het, wat gebeurt er in je hoofd, waarom is het onmisbaar voor een gelukkig leven), maar leer je ook wat voor jou werkt, en hoe. Op een overzichtelijke no-nonsense manier ga jij meer tijd in je dag creëren, meer geluksgevoel, meer focus en minder stress.

>>>Klik hier voor meer info

 

Dorien IJtsma

No Comments

Post a Comment