Wanneer westers, wanneer complementair? In deze blog ga ik wat dieper in op wanneer je een reguliere arts zou moeten bezoeken, en wanneer je beter op zoek kunt gaan naar een alternatieve oplossing. Het is namelijk niet zomaar óf óf. Voor acute gevallen en bijvoorbeeld chirurgie is westerse geneeskunde geniaal. Maar voor chronische ziektes of pijn vaak niet en kunnen complementaire geneeswijzen de oplossing bieden. Een combinatie kan ook heel nuttig zijn. Lees verder op https://listentoday.nl. Foto van Fabio Issao via Unsplash.

There’s a pill for every ill, of toch niet?

Wanneer westers, wanneer complementair? Ik wil iets met je delen wat ik heel belangrijk vind. En ik heb meerdere malen ondervonden dat het belangrijk IS. Maar eerst even een vraagje: als jij ziek bent, en het gaat niet over, ga je dan naar een dokter? En wat als de dokter het niet weet? Blijf je er dan mee rondlopen? Ga je zelf op onderzoek uit? Of zoek je iemand in het alternatieve circuit? Ik ben benieuwd.

 

Wanneer westers, wanneer complementair?

Ik zou het zo fijn vinden als voor iedereen duidelijk zou zijn wanneer en waarvoor je naar een westerse arts gaat, en wanneer en waarvoor je op zoek gaat naar een alternatieve oplossing. Zelf denk ik altijd, kort door de bocht: voor acute gevallen en bijvoorbeeld chirurgie is westerse geneeskunde geniaal. Maar voor chronische ziektes of pijn vaak niet. Dan zou ik in sommige gevallen eerder naar een alternatieve oplossing gaan zoeken.

 

Holistisch versus symptoombestrijding

Ik vind dit een goed artikel, geschreven door iemand die voor huisarts heeft gestudeerd. Het schetst heel duidelijk wat je dan kan, maar ook wat niet. Als je voor huisarts studeert, stel je diagnoses en bestrijd je je symptomen volgens Jenaida van Wijk, alias Miss Natural. Ziekten worden behandeld, maar meestal niet voorkomen. Je kent de uitdrukking wel: ‘There’s a pill for every ill.’ Dat kan heel handig zijn, maar de symptomen worden vaak bestreden met een middel wat bijwerkingen kan hebben. Daar is soms nog mee te dealen, maar de vraag: ‘waarom heb ik dit, wat gaat er mis in mijn lichaam’ wordt zelden gesteld. Dat is ook nauwelijks onderdeel van de studie. Een traditionele arts is in eerste instantie niet opgeleid om te werken met voeding, supplementen, lichaamsbeweging, meditatie en andere therapieën die soms nodig zijn om gezond te blijven. Sommigen studeren dat er wel bij. Verder zijn er heel veel specialismen, wat geweldig kan zijn. Maar voor sommige gevallen moet je naar het holistische plaatje kijken, het één beïnvloedt het ander. En dan moet je verder gaan zoeken; welke alternatieve/complementaire geneeswijze past bij mijn situatie.

 

Wat zou het fijn zijn als…

In de ideale wereld verwijst een dokter je dan direct door, en ben je daarvoor ook verzekerd, maar zo ver is het nog niet helemaal helaas. In ons buurland Duitsland zijn ze daar al wat verder mee, en volgens mij begint het in Nederland ook te komen. Het lastige blijft, dat de farmaceutische industrie een winstoogmerk heeft, en heus geen wetenschappelijk onderzoek gaat sponsoren naar een plantje waar ze geen cent mee kunnen verdienen. Er zijn wel meer en meer bedrijven die deze belangrijke taak op zich nemen. Maargoed, dit is een ingewikkeld en politiek verhaal, daar wilde ik helemaal niet naartoe met deze blog.

 

Mijn eigen zoektocht

Ik geef je een voorbeeld uit m’n eigen leven. Toen ik erachter kwam dat ik psoriasis had, kreeg ik daar een zalfje voor en dat was fijn, de jeuk ging weg. Sommige plekken verdwenen, sommige niet. Ook werd mijn huid er heel dun door. Dus het was geen optie voor de lange termijn. Door dat zalfje werden de ergste symptomen bestreden, maar het ‘waarom’ was me niet duidelijk. Dus ik ben toen gaan zoeken naar de oorzaak. Waarom kreeg ik een auto-immuunziekte? Ik ben er met een natuurarts en natuurdiëtist achter gekomen dat ik een aantal allergieën had, mijn immuunsysteem was aan de zwakke kant, ik had te weinig zuurstof in m’n bloed, mijn bijnieren waren overwerkt, er waren wat virussen overgebleven in m’n lichaam waar m’n lichaam nooit tegen gevochten had en ik had een aantal tekorten. Na anderhalf jaar een dieet te hebben gevolgd (inclusief supplementen) en veel acupunctuur, yoga en meditatie te hebben gedaan, was ik van m’n psoriasis af. Grappig detail: ik had nog iets heel vervelends, al van kinds af aan, namelijk een vreselijke kriebelhoest. Daarvoor zat ik aan een astma-inhalator. Maar omdat me dat minder kon schelen op dat moment, dat zag je niet, had niks met m’n uiterlijk te maken, lag de focus daar minder op. Maar ook dat verdween als sneeuw voor de zon. Het kost tijd, maar ik had het geluk gelijk de juiste personen te hebben gevonden die me zo goed hebben geholpen. Ik had uiteraard dit allemaal ook kunnen laten, en de psoriasis gewoon kunnen accepteren. Maar de symptomen die ik had, hadden kunnen uitmonden in veel grotere problemen dan alleen psoriasis en kriebelhoest.

 

Helemaal gezond, ben jij dat?

Een gezond lichaam hangt van zoveel aspecten af; of je gelukkig bent, of je een doel in je leven hebt, of je het juiste (voor jouw lichaam) eet en drinkt, of je dingen weglaat uit je dieet die jouw lichaam stress opleveren, of het microbioom van je darmen in orde is, of je hormonen in balans zijn, of je genoeg beweegt (op de juiste manier voor jouw lichaam), of je niet te veel stress hebt, of je goed slaapt, ga zo maar door. Als er iets uit balans is, dan kun je ziek worden. Dus zorg je dat dat allemaal in balans is, dan heb je heel weinig kans om ziek te worden. En dat voorkomen vinden wij zo belangrijk, dat is één van de redenen dat Listen Today bestaat. We weten hoe je dat voorkomt. Zoveel mensen om ons heen springen niet vol energie uit bed in de ochtend. Dat moet eigenlijk wel, ongeacht je leeftijd! Als dat niet zo is, dan functioneert er iets niet optimaal in je lichaam, dan is er iets uit balans, en moet je naar de oorzaak op zoek gaan.

 

Mijn wens

Tot slot deze uitspraak van Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, een hele belangrijke: ‘Niet de geneesheer, maar de natuur geneest. De geneesheer is de dienaar van de natuur. Hij mag alleen maar het natuurlijke proces ondersteunen.’ Mooi toch? Deze instelling, in combinatie met de geweldige ontdekkingen van de westerse geneeskunde, maar weer zonder het winstoogmerk van de farmaceutische industrie, is wat ik iedereen toewens.

 

Oh en we zeiden al: Listen Today helpt met het voorkomen dat je ziek wordt! Doe deze test (EN), om te kijken hoe gezond je op dit moment eigenlijk bent. Je krijgt dan ook een kadootje!

>>> Doe de test

Robien Hali

No Comments

Post a Comment